Românca ale cărei fotografii au cucerit presa internațională

Data actualizării: Data publicării:
mihaela noroc

Există poveşti uimitoare, cu protagoniști români, care fac înconjurul lumii. Din epoci diferite şi de vârste diferite, ei au un numitor comun: puterea de a-şi dori mereu mai mult. Pentru ei, norocul ţi-l faci, nu-l aştepţi. Un astfel de român este Mihaela Noroc. Proiectul româncei, „Atlasul Frumuseţii”, a devenit cel mai mediatizat proiect fotografic din toate timpurile. Cartea cu acelaşi nume se află acum în librării din toată lumea şi se bucură de un succes extraordinar. Fotografa a reuşit, în doar patru ani, să demonstreze că frumuseţea nu respectă tipare, nu urmăreşte idealuri şi se află pretutindeni. Cum a ajuns numele său cunoscut peste mări şi ţări, aflaţi din reportajul următor:

O fotografie şi un ghiozdan în spate. Aşa a început, în urmă cu patru ani, un vis. Un vis ce avea să devină realitate. Acum, peste 1 milion de oameni urmăresc online aventura Mihaelei Noroc. Pe lângă noroc însă, tânăra a avut nevoie de multă muncă. Visul Mihaelei Noroc se poate ține acum în mână: „Atlasul Frumuseţii - Femeile lumii în 500 de portrete”.

Deşi la început „Atlasul” a fost mai apreciat în străinătate decât în România, acum sute de oameni au venit să vadă frumuseţea prin ochii Mihaelei Noroc.

„Mă uit acum la toate imaginile din carte şi nu-mi vine să cred de foarte multe ori că am fost acolo şi le-am făcut, parcă cineva m-a ghidat şi sper eu că a fost cineva divin care a fost alături de mine şi cu siguranţă aşa s-a întâmplat”, declara Mihaela Noroc la târgul Gaudeamus.

După succesul pe care l-a avut în toată lumea, Mihaela Noroc se bucură acum că şi publicul de acasă îi împărtăşeşte fericirea.
Albumul la care a muncit în ultimii patru ani se află, în sfârşit, pe rafturile librăriilor din România. Edituri din întreaga lume au publicat variante ale proiectului în diverse limbi, însă românca şi-a dorit să facă o lansare în țara ei. Este felul prin care fotografa le mulţumeşte celor care au susţinut-o de-a lungul timpului.

„Frumuseţea vine dinăuntru, vine din dorinţa de a trăi, din pofta de viaţă, din fericirea pe care ţi-o oferă cu totul alte lucruri decât o trusă de machiaj sau un filtru de pe Instagram. Oamenii care au curajul şi libertatea de a decide aşa pur şi simplu într-o zi: hai să plecăm în lume să facem nişte fotografii, pentru mine, sunt nişte eroi”, mărturisește jurnalista Andreea Esca.

Mihaela Noroc a devenit, fără să îşi dea seama, eroina multor femei. Cu o simplă fotografie a transformat destine şi a oferit un exemplu pozitiv. Frumusețea înseamnă mai mult decât filtre sau programe de editare.

„Nu mi-am imaginat niciodată că o să ajung aici. Nici nu mi-am dorit, nu mi-am făcut un scop din asta... în meseria asta se pare că succesul e cel care te ajută că continui...Dacă îţi doreşti şi munceşti pentru asta, visurile se şi îndeplinesc. Părerea mea este că ăsta e un proiect al publicului, nu e al meu personal. Tot ce am realizat este cu ajutorul altora. Femeile pe care le-am fotografiat, oamenii care m-au ajutat să continui proiectul financiar, oamenii care cumpără acum cartea...”, se destăinuie Mihaela Noroc.

Şi cum orice poveste are şi un început, în urmă cu aproape doi ani vă arătam, la Bonton, cum a fost startul aventurii Mihaelei Noroc prin lume.

„Eu eram pasionată de fotografie, pe la 16-17 ani am început să studiez singură acasă și făceam fotografie cu mama și cu sora mea. Și atunci mi-am dat seama că ăsta e drumul meu în viață”, a povestit Mihaela Noroc.

Şi-a pus rucsacul în spate şi a pornit la drum. A străbătut aproape 60 de ţări, mai multe continente şi a surprins în fotografii, nu doar frumuseţe, ci şi tradiţii şi povești, prin care vrea să transmită un mesaj simplu.

„Frumusețea înseamnă diversitate și să învățăm că nu trebuie să schimbăm lucrurile care nu sunt așa cum vrem noi. Asta mi se pare mie că e frumos. Să fim toleranți și să iubim diversitatea”, mărturisea Mihaela Noroc.

O astfel de aventură în lumea largă implică, de multe ori, şi pericole. Dar curajul nu a lipsit din bagajul româncei.

„Mie mi se pare că este un mare avantaj să fii român, pentru că am avut greutăţi foarte mari noi ca români şi avem o deschidere deosebită, mi se pare că suntem foarte sufletişti, mi se pare că suntem foarte implicaţi emoţional şi mi se pare că avem un mare ghinion din cauze... nu ştiu, politica nu ne ajută”, este de părere fotografa.

Mihaela Noroc a învăţat multe lucruri din călătoriile pe care le-a făcut. Dar mai întâi de toate, s-a descoperit pe sine.

„Cred că a devenit mult mai modestă decât era înainte”, spune Elena Mihăescu, prietenă.

„Nu ştiu dacă am reuşit să ajut atât de mult cât ar fi trebuit - încerc să mă implic de fiecare dată în campanii caritabile, mi se pare foarte important pentru că eu am primit la rândul meu mult de la viaţă şi trebuie să dau ceva în schimb”, spune Mihaela.

Implicarea româncei nu cunoaşte graniţe. Iar dacă poveştile din „Atlasul Frumuseţii” inspiră, cel mai bun exemplu în acest sens este Magda Coman, fotomodelul care defilează în scaun cu rotile de mai bine de 10 ani. Este ambasadoarea persoanelor cu dizabilităţi din România, un exemplu de curaj şi, mai nou, parte din proiectul Mihaelei Noroc.

„Cred că noi două avem în comun ideile astea atipice şi faptul că ne dorim să creăm o lume frumoasă, o lume care se leagă prin propriile noastre vise”, spune fotomodelul.

Magda Coman nu rămâne o simplă fotografie în cartea Mihaelei, ci o întreagă poveste, care încă se scrie.

„Toate vânzările de aici din România, procentul meu - o să meargă totul către Magda, care este una dintre minunatele femei din carte.
Am marele noroc, din nou pomenim de noroc, dar se pare că apare tot timpul în viaţa mea, am marele noroc să pot să zic că mi-am găsit calea, că am urmat-o şi că m-a răsplătit viaţa cu ceva extraordinar. Am un dar divin pe care pot să-l fac mai departe”, este convingerea Mihaelei, care poartă norocul în nume.

„Cred că fiecare dintre noi ne-am legat de un anumit scop în viaţă, adică am ales nu doar să trăim pentru noi şi atât, ci am ales cumva să lăsăm ceva în urma noastră şi mie îmi place să spun că atâta timp cât vom lăsa o urmă în inimile oamenilor, cu siguranţă nu am trăit degeaba. Şi ne-am făcut plăcuţi pe pământ şi nu doar pe pământ, cât şi în faţa lui Dumnezeu”, spune fotomodelul Magda Coman.

„Deschide cartea, deschide lumea!” Este îndemnul Mihaelei Noroc, fotografa care a dat o nouă definiţie frumuseţii.

(Reporter: Ioana Mihalca)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri