Românul care trăiește din bowling

Data publicării:
bowling

David Orlanda este student şi un mare pasionat de bowling. Este o prezenţă constantă în competiţiile intrenaţionale, iar cei din domeniu spun despre el că va fi primul român care va trăi exclusiv din acest sport. Pentru că în momentul de faţă puştii din ţara noastră practică acest sport doar ca hobby, David a ales să antreze câţiva copii talentaţi.

David Orlanda are 20 de ani şi un nume deja consacrat în lumea bowling-ului. Este campion naţional și a participat cu echipa de juniori la campionate internaţionale. 

Tinerii din generaţia sa, au fost ultimii care au mai putut face performanţă. Din 2015 Federaţia de Bowling şi Popice s-a separat, iar copiii practică acest sport doar din pasiune, în cluburi private. Este motivul pentru care David a ales să-i antreneze și să le fie mentor.

„După noi nu prea au mai venit. Acum mai sunt nişte jucători prin țară: 3 la Odorheiul Secuiesc, la Cernavodă mai este o echipă de tineri şi să vedem în viitor ce se va întâmpla. Bowlingul în România nu este foarte mediatizat, multă lume îl vede ca pe o distracţie, de venit seara după job sau după şcoală. Pentru mine este un sport și mă țin de el cu seriozitate”, a spus David Orlanda.

În momentul de faţă doar 10 copii din toată ţara fac parte din lotul de juniori. Nici la nivelul seniorilor situaţia nu este mai bună. David Orlando spune că în România sunt maxim 200 de jucători profesioniști de bowling. 

Partea bună la lotul de juniori este că o federație este în proces de formare. 

„Există o federaţie dar care este în formare. Aşteptăm ca federaţia să investească mai mult în copii, pentru că în momentul acesta nu se investeste deloc în copii. Investim doar noi părinţii şi alte câteva cluburi mici”, a spus Florin Gheorghe, tatăl a două fete pasionate de bowling și el însuși jucător profesionist de bowling. 

„Aș vrea să ajung și eu la performanțele lui (David Orlando n.red), îl admir pentru asta și este un model pentru mine. Cred că sunt mulţi tineri cu potenţial, dar nu are cine să îl promoveze. Aş vrea enorm de mult ca bowlingul să ajungă la un nivel mai mare şi mai cunoscut la noi, în România”, a adăugat fiica lui, Teodora.

Teodora şi Antonia Gheorghe sunt surori şi campioane naţionale la bowling. Pasiunea o au de la tatăl lor, jucător profesionist de bowling.

„M-am apucat de bowling acum doi ani aproximativ, la fel, l-am văzut pe tatăl meu jucând aici. Mi s-a părut foarte interesant acest sport şi a devenit o atracţie foarte mare”, a spus Teodora.

La bowling se pot înscrie şi copiii de peste 3-4 ani. Pentru ei există instrumente speciale.

„I-ar ajuta foarte mult poate chiar şi în educație. Îi educă frumos, într-un spirit de competiţie, într-un spirit de eleganţă”, a precizat Gheorghe Florin.

„L-am văzut şi eu pe tati cum dădea şi am încercat să dau şi eu. Apoi mi-a făcut tati cadou de ziua mea o bilă de bowling şi am început să dau şi mai bine”, a spus o fetiță.

Puştii care îşi doresc să practice acest sport se pot înscrie doar la cluburile private. O oră de bowling costă între 30 şi 80 de lei, în funcţie de club sau intervalul orar ales.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri