Scenograful Gil Parrondo a murit

Data actualizării: Data publicării:
gil-parrondo

Scenograful spaniol Gil Parrondo, recompensat cu două premii Oscar, pentru filmele „Patton” şi „Nicolae şi Alexandra/ Nicholas and Alexandra” a murit, sâmbătă, în Madrid, la vârsta de 95 de ani, informează revista Variety.

gil-parrondo
FOTO: captura youtube

„Nu a suferit de nicio boală în afară de vârsta lui”, a spus Oscar Parrondo, nepotul regizorului, pentru agenţia de presă Efe, citează News.ro.

Născut pe 17 iunie 1921 în Luarca, Gil Parrondo a debutat ca scenograf în anul 1951, în filmul „Dia tras Día”, regizat de Antonio del Amo. A mai lucrat în departamentul de scenografie pentru o serie de filme americane turnate în Spania, precum „Mândrie şi pasiune/ The Pride and the Passion” (1957), regizat de Stanley Kramer, dar şi „Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia” (1962) şi „Doctor Jivago/ Doctor Zhivago” (1965).

Gil Parrondo a câştigat cele două premii Oscar în colaborare cu regizorul Franklin Schaffner. El a mai fost nominalizat la un premiu Oscar pentru filmul „Călătorii cu mătuşa mea/ Travels With my Aunt”, regizat de George Cukor.

Gil Parrondo a mai colaborat ca scenograf şi designer de producţie cu regizorul Richard Lester, pentru filme precum „Robin şi Marian/ Robin and Marian” (1976), „Cuba” (1979) şi „Întoarcerea muschetarilor/ The Return of the Musketeers” (1989). Regizorul l-a admirat pe Gil Parrondo pentru cunoaşterea sa „enciclopedică” a peisajelor din Spania, precum şi pentru modestia sa.

Gil Parrondo a lucrat la peste 200 de filme, de-a lungul unei cariere de aproape 80 de ani. Înainte de a muri, lucra la pelicula „33 Days”, un proiect regizat de Carlos Saura despre Pablo Picasso în perioada în care a pictat tabloul „Guernica”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri