A doua zi de îmbulzeală. Victor Ponta, la 1 Mai, despre cardul de sănătate: Totul a funcționat fără probleme!

Data publicării:
COADA CARD SANATATE -7320601-Mediafax Foto-Alexandru Hojda 1

Sute de pacienţi s-au înghesuit din nou în sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate. Unii au venit de la 5 dimineaţa, mult înainte ca programul funcţionarilor să înceapă. După câteva ore de aşteptare s-au luat la ceartă.

Stau de la 5 aici!”

Dar stai doamnă, că sunt de la spital!”

 ***

„Toată lumea la rând! Stăm de 3 ore aici!”

„Domnule, dar nu am treabă”

„Dar n-are treabă, staţi la rând! Se dă bon!”

La Iaşi, peste 40.000 de pacienţi încă aşteaptă cardurile de sănătate.

„Ieri (luni – n.r.) am avut un număr-record de persoane la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, aproximativ 900 de persoane. Dintre care 700 şi-au ridicat cardul de sănătate”, spune Robert Dâncă, directorul CJAS Iaşi.

Alt judeţ. Aceeaşi problemă.

„Te duci în farmacie, nu te ajută, te duci la spital, te trimite aici. De la 1 Mai, nu mai vor să ajute pe nimeni”, spune o femeie.

La fel se întâmplă şi în Capitală.

La 8:30, când s-au deschis uşile, oamenii s-au călcat în picioare ca să intre: „Mai în spate! Puţin mai în spate, vă rog frumos, ca să deschidem! HUUUUOOOO!”

În continuare vin la Casa de Asigurări asiguraţi cărora nu le-a fost tipărit cardul şi care depun cereri de tipărire a cardului. Trebuie să înţeleagă că nu Casa de Asigurări de Sănătate tipăreşte aceste carduri. Ceea ce este neînţeles, cei care au cardul tipărit sunt cei care în momentul tipăririi întruneau condiţiile de asigurat”, spune Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti.

În timp ce la Casele de Asigurări de Sănătate este haos, medicii de familie se plâng că sistemul nu funcţionează.

Dimineaţă eram mai optimişti, pentru că până la ora 10 mergea acceptabil, după care se pare că este în comă profundă. Aşteptăm resuscitarea şi adaptarea sistemului la necesităţile reale. Un asemenea sistem complex nu se introduce pompieristic de la o zi la alta, fără să existe suficiente testări, fără să existe un pilot”, spune Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Înainte ca problemele practice să iasă la iveală, cardul de sănătate era declarat deja drept un mare succes de premierul Victor Ponta. Pe 1 mai, în ziua intrării in vigoare a noului document, o zi liberă însă, şeful guvernului - care se afla în turneu în Arabia Saudită, însoțit de ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, - se bucura deja de ceea ce numea „reuşita proiectului”. Și își exprima satisfacția pe Facebook:

„No news - good news! Am urmărit cu mare emoţie prima zi de aplicare a cardului de sănătate. Dacă nu am văzut deloc ştiri, înseamnă că totul a funcţionat fără probleme! Sper să rămână aşa. Felicitări ministrului Nicolae Bănicioiu şi tuturor celorlalţi care au muncit pentru implementare!"

 

Ministrul sănătăţii le-a atras din nou atenţia medicilor că, cel puţin deocamdată, nu pot refuza niciun pacient, indiferent dacă are card sau nu. Ideea a fost întărită și de președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Vasile Ciurchea, care a explicat la Digi24 ce trebuie să facă pacienții care nu au card. El a dat asigurări că în aproximativ două luni distribuirea cardurilor de sănătate pentru cei care îndeplinesc condițiile va fi încheiată. 

Citiți și:

DigiVOX. Cardul de sănătate în Austria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri