A venit vara. Ce trebuie să știm despre alunițe

Data publicării:
alunite periculoase 1

Aluniţele sunt tumori benigne, adică necanceroase. Ele se află pe suprafaţa pielii şi pot avea diferite forme, mărimi sau culori.

Sunt determinate genetic. În momentul în care ovulul se uneşte cu spermatozoidul şi rezultă schiţa digitală (...), este prevăzut anul, luna şi locul pentru apariţia fiecărei aluniţe. Nu putem face nimic ca aceste aluniţe să nu apară”, spune prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Există însă un factor care poate influenţa data apariţiei aluniţelor: soarele.

 „O expunere intempestivă la radiaţiile ultraviolete poate pricinui apariţia mai precoce cu zile sau săptămâni a unei aluniţe”, atrage atenția dr. Ioan Nedelcu.

Soarele nu doar grăbeşte apariţia acestora, ci le poate transforma din benigne în maligne.

Există studii noi în ultimii doi ani că şi în ceea ce priveşte melanoamele, care sunt tumorile agresive de piele (...). Fotoprotecția constantă - un factor de protecţie în studiu a fost 16, dar constantă, ani de zile - a scăzut cu 50 % riscul de a dezvolta melanoame”, arată medicul dermatolog Maria Dumitrescu.

În plus, pentru a evita transformarea lor, trebuie să învăţăm să facem diferenţa dintre aluniţele normale şi cele cu potenţial periculos.

„Grosier vorbind, diferenţiem două mari categorii de aluniţe: alunițele pigmentare obişnuite, sunt aluniţe rotunde, ovalare, cu conturul net delimitat, ca şi cum ar fi tras cu compasul, cu suprafaţă netedă sau ușor papilomatoasă, cu sau fără fire de păr. Aceste aluniţe, cu diametru de până la 4-5 mm, de obicei sunt stabile şi au un coeficient mic de transformare canceroasă”, explică profesorul Ioan Nedelcu.

Acestea pot deveni periculoase doar dacă sunt rupte.

Cea de-a doua mare categorie de aluniţe sunt numite nervi displazici, sunt mai mari de 4-5 mm, au mai multe nunaţe de culoare în suprafaţa lor, contururile sunt relativ neregulate, ca şi cum ar fi conturul unei hărţi, ele sunt cu mare potenţial de transformare, pentru că celulele pigmentogene care le compun nu sunt mature”, spune dr. Ioan Nedelcu.

În afară de protecţia solară, vizitele regulate la medicul dermatolog ajută la depistarea timpurie a oricăror modificări. Astfel, un posibil cancer de piele poate fi tratat, dacă este descoperit din timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri