Adriana Covaciu: După opt ani de luptă cu leucemia, exist în continuare

Data publicării:
20012013 20leucemie-44704

„Eu, practic, nici nu simt că aș avea această boală numită leucemie, nu simt, nu se vede, lucru care te întărește și îți dă putere să mergi mai departe, atât timp cât nu o simți și nu o vezi”, spune Adriana.

De unde atâta putere de luptă, optimism și dorință de a trăi la o tânără care suferă de o boala teribila?

În urmă cu opt ani, viața Adrianei Covaciu s-a schimbat radical. Și-a pierdut iubitul într-un accident de mașină. Apoi, pentru că se simțea obosită și o durea tot timpul spatele, și-a făcut analizele. Diagnosticul? Leucemie mieloidă cronică, o formă rară de cancer.

„Ce este leucemia mieloidă cronică? Este o boală malignă a celulei stem , este o boală malignă a sângelui, un cancer al sangelui, în care apare o ploriferare anormală a celulelor albe. Totul pleacî de la această celulă stem bolnavă, care are o anomalie genetică specifică, denumită anomalia filadelfia”, explică Daniel Coriu, șef secție hematologie la Institutul Fundeni.

„Am învățat să văd altfel lucrurile”

Când a descoperit boala avea 24 de ani și o viață dezordonată, la fel ca majoritatea tinerilor. „Am spus: bun, asta-i viața! M-a lovit acum, sigur din asta voi învăța ceva. E ciudat să spui așa ceva, dar am învățat să văd altfel lucrurile, să fiu mai bună, să am mai multă grijă de mine și să îmi respect viața și organismul”, povestește Adriana.

Adriana știa că, în aceste cazuri, șansele de supraviețuire sunt puține, așa că și-a schimbat stilul de viață. În plus, oncologii au venit cu o veste bună: tratamentele au avansat mult în ultimii ani.

Tratamentele au avansat

„Până în 2000, acești pacienți aveau o soartă foarte tristă, în jur de 3, 4, 5 ani ca supraviețuire. Ca dată exactă, supraviețuirea la cinci ani era sub 20% . La ora actuală putem vorbi despre supraviețuire la 5 ani, la 10 ani până la 90%. De la 20% la 90% este un mare succes pentru noi”, subliniază medicul Daniel Coriu.

Nu sunt bani de la stat

Din păcate, însă, acest tratament nu este subvenționat de stat. Costă 3.000 de euro, așa că sunt foarte puțini cei care și-l permit. „Norocul meu a fost că domnul doctor a acționat imediat și m-a inclus într-un program suvenționat de o companie de medicamente. Din păcate știm ce spun mai marii noștri: nu există fonduri. E trist să ajungi ca bolnav să îți spună că nu poți să îți iei tratamentul cel mai bun, care ți-ar asigura o viață mai ușoară și mai bună, și trebuie să recurgi la unul mai ușor, care nu are efectele scontate”, spune Adriana.

Și-a spus povestea într-o campanie specială

Și totuși, nimeni nu trebuie să se dea bătut. Pentru a-i încuraja și pe ceilalți bolnavi cu forme rare de cancer, Adriana a ales să își spună povestea într-o campanie organizată de Asociația română de Cancere rare.

„Atunci când am demarat asociația, am căutat pentru lansare să invităm pacienți care au o poveste ce poate să inspire ceilalți pacienți, care pot să ofere speranță și încredre pacienților. Atunci am aflat povestea Adrianei”, explică Dorica Dan, președintele asociației.

Inițiativa a fost susținută și de actorii Dan Puric, Medeea Marinescu și Marius Manole. „Am jucat în acel videoclip, nu a fost ușor, m plecat de acolo, am zis de acum încolo e penibil să ne plângem că avem nu știu ce problemă, când fata asta a trecut prin ce a trecut și era atât de pozitivă și atât de optimistă că nu o să i se întâmple nimic, că mai are atâtea lucruri de făcut pe lumea asta”, a subliniat Marius Manole.

„Mesajul e către cei care nu prea văd lucrurile în roz și, imediat cum li se întâmplă ceva rău, se gândesc la lucruri rele. Este important să crezi că în capătul tunelului există o luminiță și mai e un lucru important. Viața nu se termină când vrem noi și e important să avem persoane alături”, povestește Adriana.

Tablouri expuse la Fundeni

A revenit la vechea ei pasiune, pictura. „Două tablouri sunt la Fundeni, expuse la internări la Hematologie, le-am spus despre pasiunea mea, le-au vazut, le-au plăcut și le-am făcut cadou”, spune ea.

„Exist în continuare, voi mai exista”

Dacă pictura o ajută să gândească pozitiv și îi „hrănește" sufletul, Adriana este atentă și la cum își hrănește trupul. „Nu mi s-a spus că ar trebui să țin regim, doar să mănânc mai sănătos, ceea ce ar trebui să facă oricine, nu numai eu, că am o problemă de sănătate. În general, legumele și fructele ne ajută foarte mult, eu am încercat să combin alimentația cu odihnă, cu optimism și cu medicamentul și am avut rezultate bune”, consideră Adriana.

În 2009, când credea că a învins leucemia, Adriana a primit o veste proastă. Boala a revenit. Nu s-a lăsat învinsă nici de această dată. A continuat să fie optimistă și să creadă în șansa ei. „Chiar zilele trecute mi-am făcut un set de analize și, surprinzător, de la zi la zi sau de la lună la lună analizele îmi ies din ce în ce mai bine. După opt ani de luptă cu leucemia, exist în continuare, voi mai exista și peste următorii opt ani, ne vom întâlni”, conchide Adriana.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri