Agenţia Naţională Antidrog: „În România, 15 la sută dintre decese sunt cauzate de fumat”

Data publicării:
5120840 20mediafax 20foto 20octav 20ganea-33511

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Cel mai recent studiu naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri - ESPAD, realizat în România în anul 2011, arată că prevalenţa consumului de tutun până la vârsta de 16 ani a fost de 52 la sută, înregistrându-se o scădere faţă de anii anteriori. Media înregistrată pentru toate ţările participante în studiul ESPAD 2011 a fost de 54 la sută.

Consumul de ţigări în ultimele 30 de zile a înregistrat o fluctuaţie ascendentă în 2011, faţă de 2007 (29 la sută faţă de 25 la sută), oarecum similară cu fluctuaţia înregistrată în 2003 faţă de 1999 (28 la sută faţă 24 la sută), media ţărilor ESPAD fiind de 28 la sută.

Pericolul fumatului pasiv

ANA atrage atenţia că tutunul cauzează anual moartea a peste şase milioane de oameni, dintre care peste cinci milioane sunt fumători şi foşti fumători. De asemenea, în România, 15 la sută dintre decese sunt cauzate de fumat (24 la sută la bărbaţi şi şase la sută la femei).

„Mortalitatea prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3 la sută dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat, aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani. Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt: debutul timpuriu al consumului, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini şi comportamente familiale permisive faţă de consumul de tutun, absenţa unor legături familiale de tip emoţional-suportiv, anturajul”, se arată în comunicatul transmis Mediafax.

ANA mai precizează că fumatul pasiv este unul dintre cele mai grave efecte ale fumatului, fiind tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri