Alimente care ne îmbolnăvesc

Data publicării:
mancare

Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Boston, cel mai mare factor de risc pentru apariția bolilor ar putea să fie chiar în farfuria noastră. De-a lungul anilor cercetătorii au încercat să afle dacă există o legătură directă între ceea ce mâncăm și apariția cancerului. Numeroase studii spun că da. Conform Organizației Mondiale a Sănătății consumul a 50 de grame de carne procesată în fiecare zi crește riscul de cancer la colon cu 18%.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice: „Aceasta se datorează compoziției chimice, nu neapărat proteinelor din carne. Aditivilor care sunt prezenți aproape în orice tip de mezel.”

Printre aceste produse se număra cârnații, crenwurstii, parizerul și mezelurile conservate prin afumare. Cu precauție ar trebui să consumăm și carnea roșie. Fundația Mondială de Cercetare a Cancerului avertizează că prin consumul de carne de vită, porc sau miel, crește riscul de cancer intestinal.

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv: „În primul rând, carnea roșie ar trebui să o consumăm ocazional, o data pe săptămâna sau mai rar, în rest avem la dispoziție carnea albă, peștele, avem o mulțime de alte surse de origine vegetală, surse de proteine indispensabile în viață noastră.”

În ceea ce privește cantitatea de carne roșie macră, specialiștii recomanda limitarea consumului la 70 de grame pe zi. La fel de periculoase sunt și alimentele prăjite.

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv: „Alimentele care sunt prăjite, în care se dezvoltă elemente, substanțe chimice care au rol de a stimula celulele canceroase, deci practic atunci când încălzim uleiul la temepraturi foarte mari și mai ales dacă lucrul asta s-a intampalt repetat, în combinație cu anumite structuri din carne în special, pot să ducă la apariția unor substanțe, hidrocarburi policiclice, nitrozamine și alte lucruri care au efect de potențare a cancerelor.”

O soluție ar fi că în loc să prăjim aceste alimente, să le sotăm sau să alegem altă metodă de preparare, cum ar fi fierberea, metodă de pregătire cu aburi sau coacerea. Mare grijă și la cantitatea de alcool consumată! Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, băuturile alcoolice sunt pe lista substanțelor cancerigene de clasă I încă din anul 2012, listă pe care se mai află și azbestul, arsenicul și tutunul. Aproape 6% dintre decesele provocate de cancer la nivel mondial sunt cauzate de consumul de alcool.

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv: „Consumul de alcool, care face rău în foarte multe planuri, este pus în directă corelație cu apariția cancerului hepatic, deci practic carcinomul hepatic care se dezvoltă post ciroză hepatica, post ciroză alcoolica, are corelație cu consumul excesiv de alcool.”

Recent, cercetătorii de la unviersitatea din Otago, Nouă Zeelandă, au legat consumul de alcool și de alte tipuri de cancer: orofaringe, laringe, esofag, colon, rect și sâni.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice: “Cu cât cantitatea de alcool consumată zilic este mai mare, cu atât riscul este mai crescut și el, dar nici consumul mediu sau scăzut de alcool nu este total fără risc.”

Nu trebuie să renunțăm complet la aceste alimente, spun medicii, ci doar să avem grijă la cantități.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice: „Nu se întâmplă de azi pe mâine dacă ai mâncat un salam sau o gogoașă prăjită a o sută oară, dar în momentul în care apar problemele și ne punem întrebarea de unde... e practic tot ce am mâncat zi de zi în cursul vieții noastre...”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri