Alimente de post nesănătoase

Data actualizării: Data publicării:
post

Suntem în postul Paştelui, cel mai lung din an, aşa că organismul este pus la grea încercare timp de 40 de zile. Perioada de post este una de curățare pentru corp, cu o condiție: mâncarea consumată să fie una sănătoasă.

De multe ori, însă, oamenii aleg produse procesate, multă pâine, covrigi sau dulciuri care conțin mult zăhar. Iată care sunt cele mai frecvente greşeli:

Crenvurştii vegetali, pateul şi salamul de soia aproape că nu lipsesc de pe mesele românilor în timpul postului. Însă pe cât de săţioase, pe atât de nesănătoase sunt aceste produse. Şi asta din cauza conţinutului mare de chimicale care „ajută” produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

„Inserându-se diverse gene care probabil sunt străine, sunt sintetizate în noi, în organismul nostru pot apărea lucruri nedorite, pot apărea diverse boli, chiar boli cronice - diabet până la cancer”, spune dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Un alt aliment controversat în această perioadă şi nu numai, este şi soia. Deşi înlocuieşte cu succes produsele de origine animală, medicii spun că trebuie să fim atenţi la provenienţa alimentului.

„Soia este un aliment foarte bun dacă este organic. Trebuie să le evităm pe cele care sunt modificate genetic. În general orice aliment modificat genetic nu este chiar benefic pentru organism, pentru că trebuie să reţinem că ADN-ul nostru se modifică pe parcusul vieţii în funcţie de ceea ce mâncăm. De aceea este vorba clasică: ceea ce mâncăm, aia suntem”, spune dr. Simona Carniciu.

O altă greşeală în timpul postului este tentația de a mânca mai multe dulciuri de post și multe seminţe, nuci și alune. De multe ori uităm că acestea, consumate în exces, îngrașă. Apoi, medicii spun că în această perioadă mai există tendința de a mânca mai multă pâine şi paste făinoase.

„Ar mai fi mesele foarte rare. Sunt învăţate doamnele să mănânce, pentru că ele postesc cel mai mult, sunt învăţate să mănânce dimineaţa şi eventual când ajung seara după serviciu acasă. Este o foarte mare greşeală”, arată dr. Simona Carniciu.

Iar la finalul postului, greşeala care trimite mulţi români direct la urgenţe este trecerea de la mesele uşoare la cele îmbelşugate, pline de alimente bogate în grăsimi. Soluţia ar fi să le reintroducem treptat în alimentaţia noastră pentru a evita indigestiile şi crizele biliare.

„La două ore, 2-3 ore să introducem un nou aliment care nu este considerat de post. Este de dulce. În felul ăsta vom evita toate crizele biliare digestive şi ne vom bucura în sfârşit de sărbători”, este sfatul pe care îl dă dr. Simona Carniciu.

În plus, medicii recomandă asocierea acestor alimente cu multe vegetale şi apă. De asemenea, este bine să faceţi puţină mişcare după fiecare masă. Chair şi câteva minute de mers uşor vă pot asigura o digestie mai bună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri