Alimentele care ne îmbolnăvesc

Data publicării:
carne naspa

Problemele apar de obicei, în această perioadă, din cauza chimicalelor în concentraţii prea mari şi a bacteriilor care se înmulţesc în depozitele murdare. Cumpărătorii speră totuşi că magazinele respectă regulile.

În urmă cu doi ani, în aceeaşi perioadă, autorităţile confiscau aproape 4.500 de tone de alimente alterate, depozitate în condiţii mizere sau fără acte. Iar dacă ţinem cont că pentru fiecare judeţ există doar un laborator de testare a alimentelor şi numai doi-trei inspectori sanitar-veterinari, nu e de mirare că România rămâne în topul cazurilor de trichineloză. Peste 220 de cazuri pe an, faţă de 14, cât este media europeană. Nici infestarea cu Salmonela nu a scăzut în ultimii trei ani.

„Nu trebuie amestecate alimentele salubre, cum este brânza, de exemplu, sau mezelurile, care se mănâncă crude, cu cele insalubre, care trebuie preparate termic, cum sunt ouăle crude sau carnea crudă”, spune Corina Zugravu, nutriţionist.

Peste 200 de boli sunt provocate de bacteriile din alimente. Cele mai grave sunt cancerul, insuficienţele renale şi hepatice, dar şi afecţiunile neurologice.

Riscul este mai mare pentru cei care consumă alimente cumpărate de la marginea drumului. În plus, unul din cinci români preferă mâncărurile care conţin carne, în timp ce doar unul dintr-o sută spune că ar alege un fruct în defavoarea unei fripturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri