Alimentele care trebuie evitate în dieta copiilor

Data publicării:
alimente

Tot mai multe mămici se tem că pot avea copii cu greutate. La propriu. Asa că, în ultima vreme părinţii acordă mai multă atenţie alimentelor pe care le consumă cei mici încă din primii ani de viaţă. Potrivit specialiştilor, în alimentaţia copiilor trebuie evitate sarea, zahărul şi mâncărurile grase. În momentul de faţă, un sfert dintre copiii din România sunt supraponderali sau obezi.

Bianca are şapte ani şi în urmă cu 6 luni, când a început să meargă la nutriţionist, cântărea cât un copil de 12 ani, adică 50 de kilograme. Fata a reuşit să slăbeasca şase kilograme şi nu are de gând să se oprească aici. Obiectivul său este să dea jos încă 5 kilograme ca să ajungă la greutatea unui copil de vârsta sa.

Mihaela Constanda, mama Biancăi: „După ce am început şcoala, anul acesta în septembrie, am observat că a început să ia în greutate. Noi de regula îi cumpărăm hăinuţe mai mari din cauza taliei înalte şi deja ajunsesem să-i luăm cu vreo două numere mai mari şi am zis că nu este în regulă, trebuia să facem ceva pentru că nu era o soluţie să-i cumpăr haine mai mari şi să le scurtez doar ca s-o cuprindă în lăţime pentru că de fapt asta era problema.”

Bianca şi mama sa au început să privească mâncatul ca pe o investiţie în propria sănătate şi au ajuns să aibă un stil de viaţă sănătos.

Mihaela Constanda, mama Biancăi: „Nu este un efort. Adică este ceva natural care i-a intrat în reflex, ea ştie ce are voi să mănânce. De fapt, ce-i face bine să mănânce, ce este sănătos şi ce nu este sănătos. Deja ea ştie să facă diferenţa. La şapte ani, ea ştie să facă diferenţa. Ceea ce este fantastic.”

Bianca: „Cel mai mult îmi place să mănânc salată de fructe, andive şi iaurt cu fructe.”

Pentru a evita să ne transformăm copiii în oameni supraponderali, medicii le recomandă părinţilor să aibă grijă de alimentaţia celor mici încă din primii ani din viaţă şi dacă se poate, chiar şi mai devreme.

Ana Maria Iulian, nutriționist: „Putem să avem grijă de copilul nostru încă dinainte de concepţie. Cu un an înainte pot să încep să învăţ să mănânc sănătos. În timpul sarcinii pot să încep să mănânc sănătos. Acela nu e neapărat momentul când trebuie să mănânc neapărat pentru doi sau să-mi satisfac orice fel de nevoie de dulce pentru că se pare că există studii care arată că putem seta gustul copilului încă din această perioadă intrauterină.”

Potrivit specialiştilor, copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani au nevoi nutriţionale mult mai mari decât adulţii pentru că au un ritm de creştere accelerat. Astfel, cei mici au nevoie de patru ori mai mult fier şi de cinci ori mai mult calciu, iod, vitamina A şi vitamina C decât un adult.

Mihaela Oros, medic primar pediatru: „Alimentaţia la vârstele mici reprezintă practic fundaţia, cărămizile pentru tot ce înseamnă persoana respectivă, adultul care urmează. În familiile cu părinţi obezi, cu bunici obezi, există acest risc de a se transmite şi la copil. Cu atât mai mult când ştim ce riscuri sunt în familie e bine să avem grijă de alimentaţia copilului.”

În momentul de faţă, potrivit Ministerului Sănătăţii, un sfert dintre copiii din România sunt supraponderali sau obezi. Din fericire, însă, mămicile au început să fie din ce în ce mai informate şi mai atente cu alimentaţia celor mici.

Andra Costin, mamă: “Am evitat să-i dau sare şi zahăr în primul an, dar acum, de ceva vreme, îi dau, dar mai puţin cantitativ. Un praf de sare cât să-i dea gust mâncării şi condimente. Îi plac foarte mult condimentele.”

Florentina Tudorache, mamă: „Este foarte important să se dezvolte cum trebuie, să nu fie obez mai târziu, să evităm obezitatea infantilă şi a viitorului adult şi bineînţeles alimentaţia este importantă şi pentru dezvoltarea sa congnitivă şi pentru abilităţile pe care le va deprinde, cât de energic va fi.”

Andra Costin, mamă: “Ştiu că sunt studii care arată că şi sare şi zahărul şi mâncărurile foarte grase pot creea o predispoziţie pentru copil să devină obez mai târziu şi dacă putem preveni prin diverse mici trucuri, de ce nu....”

Alimentația necorespunzătoare în primii ani de viață poate duce, pe lângă apariţia obezităţii, la anemie sau deficienţe de calciu şi vitamina D, care, netratate, se pot reflecta în starea de sănătate a viitorului adult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri