Aparatură rudimentară la Spitalul de Pediatrie din Iași: copiii cu probleme de respirație sunt ventilați manual

Data publicării:
pompa

Acest tip de ventilaţie pe care îl vedeţi acum, manual, deseori îl aplicăm în baza că nu sunt ventilatoare moderne, ducem lipsă de aceste ventilatoare”, spune Veaceslav Cuciuc, medic de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Sunt problemele cu care se confruntă de ani de zile medicii de la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Au fost situaţii când un medic sau o asistentă de la Terapie Intensivă a stat ore în şir lângă patul copilului şi l-a ajutat să respire.

În funcţie de cum este nevoie, de câte colege suntem şi dacă nu sunt ventilatoare, ventilăm cât este nevoie la balon. Trebuie să fii prezentă şi în alte părţi, şi la alţi bolnavi care au nevoie de tine în acelaţi timp”, spune Petronela Diaconu, asistentă medicală.

În plus, folosirea balonului de ventilaţie mecanică în locul aparaturii moderne este şi riscantă pentru copii.

Ventilatoarele au în structura lor sistemul de adaptare la vârsta pacientului, greutatea pacientului. Pot să apară probleme, în ceea ce priveşte volumul, presiunea de ventilaţie”, afirmă Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' din Iaşi.

„Aici se internează zilnic copii cu probleme şi se operează. Nu mi se pare normal, pentru că ştiu, sunt în această situaţie”, spune mama unui copil internat.

E penibil să iei de la un copil la altul când ştii că fiecare are nevoie”, adaugă o altă mamă.

Conducerea spitalului spune că în ultimii doi ani a cerut Ministerului bani, dar nu a primit niciun răspuns.

„Noi, din resurse proprii, anul acesta avem un plan de achiziţii de luat două aparate de ventilaţie pentru restul de aparate avem documentaţie depusă la Ministerul Sănătăţii de anul trecut, de fapt şi în 2013 am depus, unde avem nişte promisiuni că s-ar putea achiziţiona. Sunt legate de nişte negocieri cu Banca Mondială pentru un program pe ATI”, declară Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie "Sfânta Maria" de Iaşi.

Anual, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi sunt trataţi peste 20.000 de copii din toate judeţele Moldovei. Deocamdată, Ministerul Sănătăţii nu a dat un răspuns în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri