Apelul medicilor: Donaţi sânge, pentru a evita o criză în spitale!

Data publicării:
sange

Zilnic, spitalele din Bucureşti au nevoie de cel puţin o mie de unităţi de sânge şi de preparate din sânge. În ultimele patru luni, numărul donatorilor a scăzut până la trei sute. Este motivul pentru care până şi urgenţele sunt asigurate cu sânge solicitat de la centrele din ţară.

Corina Posea, reprezentant al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti: „Au fost cu precădere onorate urgenţele. Mă confrunt cu o altă situaţie, aceea de a face faţă cu greu cerinţelor şi nevoilor spitalelor. Ca să ajungem să onorăm comenzile, necesarul spitalelor, apelăm la centrele de transfuzie din teritoriu”.

Pavel Gheorghe suferă de leucemie acută şi vine deseori pentru transfuzie. Ar fi trebuit o dată la două săptămâni, dar cum nu este o urgenţă, a fost pus pe lista de aşteptare.

În lipsa unei mobilizări a donatorilor, medicii avertizează că la sfârşitul lunii octombrie s-ar putea confrunta cu o criză de sânge şi în imposibilitatea de a satisface numărul tot mai mare de urgenţe.

Horia Bumbea, coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Spitalul Universitar: „Avem momente în care, având un necesar mare, totuşi numărul de donatori scade. Pentru rezolvarea acestei probleme trebuie să avem o informare riguroasă şi o promovare a acestor donatori”.

Pentru a dona sânge, un voluntar trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să nu fi avut hepatită, tuberculoză, diabet sau boli de inimă şi să prezinte un act de identitate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri