Aplicație pentru depistarea tulburărilor de somn. Din 2016 şoferii vor avea nevoie de un aviz medical care să ateste că nu suferă de apnee

Data publicării:
tulburari de somn

Ion Cârciumaru a aflat că suferă de apnee acum 25 de ani. În fiecare noapte, respiraţia i se oprea de mai multe ori.

Ion Cârciumaru, pacient: Simţeam că nu mă odihnesc. Făceam o pauză destul de mare, trăgeam aer în piept şi nu mai respiram. Dacă stăteam la o coadă, ceva, se uita lumea la mine, adormeam, atât de obosit eram. La volan adormeam, mă săturam de somn pe autostradă.

Pentru el, odihna depinde de o mască de oxigen. Aparatul poate fi închiriat cu 80 de lei lunar, sau cumpărat cu 700 de dolari. Așa se face că doar unul din 40 de pacienţi are acces la tratament. Ceilalţi riscă boli grave.

Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Complicaţiile acestei boli sunt în principal cardiovasculare, este vorba despre pacient cu hipertensiune rezistentă la tratament, cu diabet rezistent la insulină, obezi.

Pentru cei care au probleme cu somnul, dar nu au consultat inca un specialist, medicii români vin acum cu un test gratuit: aplicaţia "Help! Snoring", disponibilă gratuit pe telefonul mobil din această săptămână.

Iana Albert, manager la compania dezvoltatoare: Aveţi un chestionar în aplicaţie, la care răspundeţi cu da sau nu, iar la final răspunsul vă va spune dacă aveţi risc moderat, înalt sau nu aveţi risc de apnee în somn.

Somnolenţa este asociată cu o treime dintre accidentele majore ale şoferilor profesionişti. În topul european de profil, ţara noastră este pe locul al cincilea. Dar de la 1 ianuarie 2016, Parlamentul European a decis că şoferii vor avea nevoie de un aviz medical care să ateste că nu suferă de apnee. România are 50 de laboratoare pentru tulburările de somn, majoritatea private şi neacreditate de stat, care nu a recunoscut încă această specialitate. În lipsa personalului şi a dotărilor, diagnosticarea ţine mai mult de responsabilitatea pacientului.

Oana Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Somnologie: Gândiţi-vă în primul rând unde îi vom duce? În cele din urmă acolo se va ajunge, un fel de aviz medical ca acum... Vă ştiţi cu sindrom de apnee? Da sau nu.

Apneea presupune şi pauze de oxigenare a creierului, ceea ce induce starea de somnolenţă. Este un pericol pe care unii nu îl înţeleg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri