ARGEŞ. 32 de copii cu toxiinfecţie au ajuns la spital. Unii dintre ei au fost diagnosticaţi cu adenovirus

Data publicării:
agerpres 4139158

Spitalul de Pediatrie din Piteşti - FOTO Agerpres

ACTUALIZARE 20:00 Sunt 32 de elevi de la o şcoală din Piteşti care au ajuns în ultimele 24 de ore la Spitalul de Pediatrie, cu toxiinfecţie alimentară. Pentru 16 dintre ei, medicii au confirmat prezenţa adenovirusului. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş fac o anchetă la cantina din curtea şcolii care este administrată, din 2008, de o firmă privată.

15 sunt internați în cadrul Spitalului de Pediatrie, șase au fost transferați la secția de boli infecto-contagioase a Spitalului Județean de Urgență Pitesși, un copil a plecat la cerere la București, trei copii au refuzat internarea, iar 16 sunt identificați cu adenovirus”, a precizat, duminică după-amiază, Adina Enescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Piteşti.

Primii copii au ajuns la Spitalul de Pediatrie din Piteşti sâmbătă seara. Elevii de la Şcola Numărul 16 din Piteşti acuzau stări de febră, greaţă şi dureri de stomac. De vină, spun inspectorii DSP, ar fi mâncarea primită joi la cantina de la şcoală.

„Au consumat brânză cu mamăliguță, pulpă de pui la cuptor cu garnitură. Afterschool-ul care asigură masa pentru aceșticopii este in curtea școlii. O echipă de epidemiologi din Direcția de Sănătate Publică s-a prezentat la Spitalul de Pediatrie, iar o altă echipă, formată din reprezentanți ai supravegherii și ai Inspecției noastre sunt la școală și la acest afterschool pentru recoltare de probe. Au fost informați și colegii noștri de la Direcția Sanitar-Veterinară, Ministerul Sănătății”, a precizat Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş.

Alimentarea copiilor se realizează externalizat, dacă nu ai posibilități proprii. Deci există un contract la nivelul unităților de învățământ pe care asociația de părinți l-a încheiat cu o societate comercială, contract început din 2008”, a explicat inspectorul școlar Dumitru Tudosiu.

Directorul Şcolii Generale Numărul 16 din Piteşti susţine că mâncarea dată copiilor a fost pregătită în condiţii corespunzătoare.

Vlad Laurenţiu directorul Şcolii Nr. 16 Piteşti: „(Mâncarea se pregăteşte) aici, în fiecare dimineaţă vin doamnele, am înţeles, la ora 5 şi ceva. Se apucă de mâncare. Șe servește în pauzele de la 12 la 13. Întotdeauna a fost foarte bine pregatită”.

Inspectorii DSP Argeş au sigilat bucătăria cantinei şcolare şi i-au chemat de acasă pe toţi angajaţii.    


Numărul copiilor din Piteşti, elevi la aceeaşi şcoală, care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară a crescut la 26. Elevii au între şapte şi nouă ani, iar medicii au confirmat deja pentru o parte dintre ei prezenţa adenovirusului. Conducerea DSP a început o anchetă.

Primii copii au ajuns la Spitalul de Pediatrie din Piteşti aseară. Elevii de la Şcoala nr. 16 din Piteşti acuzau stări de febră, greaţă şi dureri de stomac. De vină, spun, inspectorii DSP, ar fi mâncarea primită joi la cantina afterschoolului.

Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş: „Au consumat brânză cu mămăliguţă, pulpe de pui la cuptor cu garnitură. After-school-ul care asigură masa pentru aceşti copii este în curtea şcolii. Echipa de epidemiologi din Direcţia de Sănătate Publică s-a prezentat la spitalul de pediatrie, iar o altă echipă formată din reprezentanţi ai supravegherii şi ai inspecţiei noastre sunt la şcoală şi la acest after-school pentru recoltare de probe. Au fost informaţi şi colegii noştri de la Direcţia SanitarVeterinară, ministerul sănătăţii”.

Directorul Şcolii generale nr. 16 din Piteşti susţine că mâncarea dată copiilor a fost pregătită în condiţii corespunzătoare.

Vlad Laurenţiu, directorul Şcolii nr. 16 Piteşti: „Mâncarea se pregăteşte aici, în fiecare dimineaţă vin doamnele, am înţeles la ora 5 şi ceva. Se apucă de mâncare. Se serveşte în pauzele de la 12 la 13. Întotdeauna a fost foarte bine pregătită. S-a spus ceva despre mămăligă, despre nişte copane”.

Elevii care au ajuns la Spitalul de Pediatrie din Piteşti au fost internaţi şi sunt monitorizaţi de medici.

Adina Enescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Piteşti: „Diverse simptomatologii, febră, vărsături, scaune, scaune diareice şi dureri abdominale. Toţi sunt stabili hemodinamic, respirator, au fost investigaţi în urgenţă, dintre care doi copii s-au transferat la spitalul de boli infecţioase”.

Inspectorii DSP Argeş au sigilat bucătăria cantinei şcolare şi i-au chemat de acasă pe toţi angajaţii.

Argeș: Numărul copiilor internați cu scaune diareice a crescut de la 32 la 41

În spitalele din județul Argeș sunt internați duminică 41 de copii care prezintă scaune diareice, cu nouă mai mulți decât în urmă cu o zi, au anunțat reprezentanții Instituției Prefectului.

Dintre cei 41 de copii internați la unități medicale din Argeș, 33 sunt mai mici de doi ani.

La Spitalul de Pediatrie Pitești sunt internați 23 de copii, dintre care 26 mai mici de doi ani, iar la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Pitești sunt patru copii, doi dintre ei cu vârsta sub doi ani. Un copil mai mic de doi ani se află în secția de pediatrie a Spitalului Municipal Curtea de Argeș și alți patru la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel.

În ultimele 24 de ore, niciun copil cu această simptomatologie nu a fost transferat la unități medicale din București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri