Atenție când vă faceți manichiura!

Data actualizării: Data publicării:
manichiura shutterstock_298128602
Foto: Shutterstock

Înainte de vacanța la mare, doamnele - și nu numai ele - trec pe la saloanele de îngrijire. Atenție, însă, unde vă faceţi manichiura sau pedichiura! Sterilizarea instrumentelor pentru manichiură și pedichiură trebuie făcută după o procedură clară, dar puţine sunt saloanele de cosmetică ce respectă legea. Controalele autorităţilor arată că multe unități NU sterilizează corect instrumententele folosite. Asta înseamnă că vă pot transmite viruşi periculoşi: de la cel al hepatitei, până la HIV.

Trusa de manichiură este la fel de periculoasă ca o seringă. Banala forfecuță și bețigașul de cuticule din saloanele de înfrumusețare sunt considerate de lege „materiale critice”. De aceea, trebuie urmată aceeași procedură de sterilizare care se aplică și în unitățile sanitare. Înainte, însă, de a fi sterilizate, ustensilele trebuie dezinfectate, spun medicii.

„Aceste substanțe au rol fungicid, bactericit și virulicid, conțin fenoli și aldefide care duc la distrugerea acestor germeni”, explică dr. Cristina Cotruță, medic specialist dermatolog.

Următorul pas este sterilizarea obiectelor după un protocol clar stabilit de lege.

ORDINUL Ministerului Sănăţatii nr.1.136 din 27 iunie 2007 spune așa: „Art 5. (16) Instrumentarul sterilizat şi depozitat conform prevederilor legale în vigoare, care nu a fost folosit în decurs de 24 de ore de la data sterilizării, trebuie resterilizat înainte de folosire”.

„Setul de ustensile se introduce fie într-o cutie metalică, fie într-un pliculeț de uz medical, se sigilează ermetic, peste acest pliculeț se pune o bandă, care este, de fapt, martorul sterilizării în momentul în care se introduce în sterilizator la o temperatură optimă, la un timp optim se schimbă culoarea, atunci avem confirmarea că s-au sterilizat. Sunt perfect sterile”, explică Oksana Danilisin, managerul unui salon de manichiură și pedichiură.

Banda astfel colorată se lipește într-un caiet, alături de data, ora și durata sterilizării. Aceasta este și cea mai simplă modalitate prin care puteţi fi siguri că instrumentele folosite nu vă vor îmbolnăvi. În multe saloane se folosesc însă aparatele cu bile de quarţ. Deşi legea nu le interzice, acestea nu sunt recomandate. Motivul? Nu se poate dovedi că sterilizarea a fost făcută eficient. Neavând termostat, temperatura nu poate fi niciodată controlată. În plus, nu există niciun alt sistem care să ateste că temperatura și timpul de sterilizare au fost în parametri - precum benzile care îşi schimbă culoarea în cazul aparatelor cu aer cald ori uscat. Iar atunci când vine vorba de siguranţă, temperatura este esenţială.

„Sunt foarte multe bacterii și microbi care rezistă și la temperaturi înalte. De aceea, maximul de temperatură e cel mai eficient în momentul de față. Cel recomandat și impus de lege este Pupinelul, care are maxim de temperatură, este folosit la tot ce înseamnă cabinet medical, nu la chirurgie, însă și aici vorbim de 250 de grade. Timpul optim de sterilizare este între 15 minute și 30. Noi preferăm să mergem pe partea maximă și de temperatură, și de timp, ca să știm că a fost sterilizarea eficientă și corectă”, explică Oksana Danilisin, manager de salon.

Medicii atrag atenția că folosirea alcoolului sanitar nu este suficientă pentru a elimina riscul de transmitere a anumitor boli prin intermediul instrumentelor de manichiura sau de pedichiură.

„Are și el efect bacteriostatic, dar nu ca celelalte substanțepe bază de formol, aldehide”, spune dr. Cristina Cotruță, medic specialist dermatolog.

Nu neglijați aceste reguli. Dacă forfecuţa și celelalte unelte nu sunt bine sterilizate, riscați să plecați acasă cu mai multe boli. „De la cele mai ușoare, cum ar fi cele de natură bacteriană virală, herpesul, micotică, până la infecții virale mai serioase cum ar fi virusul hepatitei B, C sau chiar și HIV”, enumeră dr. Cristina Cotruță.

În afară de obiectele folosite pentru manichiură și pedichiură, asigurați-vă că este respectată igiena salonului, mai exact masa de lucru. Nici în acest caz, spirtul nu este suficient.

„Putem folosi șervețele dezinfectante pentru suprafața locului de muncă, pentru tot ce înseamnă pile, perii, ceea ce nu putem introduce în sterilizator, dar necesită totuși o sterilziare eficientă pentru mâini, pentru toată suprafața care e folosită în momentul procedurii”, spune Oksana Danilisin.

Asigurați-vă de fiecare data că ustensilele au fost sterilizate și desigilate chiar în fața dumneavoastră. Iar atunci când observați că igiena salonului e discutabilă, amintiți-vă că în joc este sănătatea dumneavoastră. Dacă doriți să fiți 100% sigur că nu veți avea nicio problemă, puteți veni cu propriul set de instrumente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri