Atenţie la alimentele "false"! Nici soia nu mai conţine soia 

Data publicării:
sos soia

Să luăm de pildă banalul sos de soia, despre care ştim că este un aliment sanatos şi care ar trebui să conţină, ce altceva, dacă nu... soia? Cu toate acestea, ingredientul principal lipseşte aproape cu desăvârşire.

„În loc să avem soia avem ceva care aduce ca aromă cu soia, care e un aditiv alimentar şi nu este singurul, avem gem de prune, pastă de tomate, pasta de tomate este un amidon”, explică Andreea Căzănaru, consultant în nutriţie.

Gemul de prune sau pasta de tomate nu ne fac rău, deşi nu ne-am fi gândit că ar putea fi ingrediente într-un sos de soia. Să privim însă cu atenţie lista de E-uri.

„Avem E621 care este monoglutamatul de sodiu, care poate să aibă efecte chiar la câteva minute după ingerare, efecte care pot să varieze de la cefalee, durerile de cap, tahicardie, respectiv un puls mărit, palpitaţii, stare de slăbiciune”, spune dr. Luiza Pîrvu, consultant în nutriție.

Căutaţi aşadar sosuri care să conţină un procent cât mai mare de soia. Dacă vreţi să faceţi o salată de vinete şi aveţi nevoie de maioneză, citiţi bine eticheta! Unele nici măcar nu conţin ou!

Să vedem ce conţine această maioneză: apă 56%, ulei de floarea soarelui 30% pentru că această maioneză de exemplu nu are ou şi atunci pentru consistenţă ce să punem? Şi de obicei se folosesc amidon, zahăr, muştar, sare, oţet şi bineînţeles aditivi, conservanţi, acidifianţi”, explică dr. Andreea Dragomir, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Reportajul integral în materialul video.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri