Aur pentru medicii români care au inventat o proteză pentru şold

Data publicării:
medici militari

Ideea a plecat de la lucrarea de doctorat a medicului Marius Moga de la Spitalul Militar. El vrea să facă proteze care să folosească la capacitate maximă masa osoasă, dar şi să reducă semnificativ costurile de implantare în şold.

„Se foloseşte în înlocuirea protetică a şoldului atunci când este afectată articulaţia coxofemurală. Sunt multe afecţiuni care implică articulaţia coxofemurală, plecând de la boli degenerative ca artroze, tumori ale capului femural, dar şi traumatism când se pierde continuitatea osului”, a spus maiorul medic asistent universitar doctor Marius Moga, medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul Militar.

Unul dintre pacienţii pentru care ar fi ideală o astfel de proteză este Sorin Pitiş. Are 60 de ani şi tocmai a primit o proteză totală de şold necimentată.

Medicii spun că, în viitor, astfel de pacienţi ar avea o recuperare mai rapidă dacă vor beneficia de noul produs. Invenţia românească va deschide, practic, un drum nou în domeniu.

Păstrăm la maximum din os şi mai ales din colul femural, noi dăm jos doar partea uzată. Proteza are un sistem inovator de fixare, combină un sistem cimentat cu unul necimentat. Cimentul nu ajunge să umple tot osul, după înşurubare, cimentul vine doar să sigileze”, mai spune medicul militar Marius Moga.

Echipa de cercetători a obţinut deja brevetul naţional şi speră ca anul viitor invenţia să primească recunoaşterea mondială. Dar are nevoie în primul rând de investitori care să îi ajute pe medici şi ingineri să treacă de la prototip la producţie de serie.

„Ceea ce trebuie să facem mai departe, să aplicăm reducerea de impozite şi pentru cercetători, aşa cum este şi pentru industria IT. Trebuie creat un mediu propice zonei private care să preia aceste invenţii şi să le dezvolte”, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Inginerii de la Universitatea Politehnica au obţinut 14 medalii anul acesta la Salonul de inventică de la Bruxelles.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri