Biziday | Cei mai buni se întorc în România

Data publicării:
medici

Sorin Topor se apropie de 50 de ani, dar a depășit 20 de când a plecat în țară. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti și după primii doi ani de rezidenţiat a câştigat la Loteria vizelor şi a plecat să-şi trăiască visul american.

Sorin Topor, şeful Secţiei de Anestezie, Spitalul Universitar New York: „Se munceşte foarte mult în Statele Unite. De cele mai multe ori familiile de medici sunt despărţite în Statele Unite pentru că sunt repartizate la distanţe pe care poţi să le atingi cu avionul.”

Începutul a fost mai dificil căci a trebuit să-și echivaleze studiile. Doi ani nu a avut voie să atingă niciun pacient. A devenit apoi anestezist, iar azi este șeful secției de Anestezie din cadrul Spitalului Universitar din New York. Operează de dimineața până seara.

Când alegi profesia de medic, nu alegi profesia în funcţie de salariu. Bineînţeles că salariul pune pâinea pe masă, cum zic americanii. Şi este normal să fie o balanţă între efortul depus, anii de educaţie şi salariul pe care un doctor trebuie să-l primească”, mai spune medicul.

Din când în când, Sorin Topor vine în România ca să opereze, dar numai în spitale private.

Și dacă el a reluat profesional relația cu țara natală fără a avea intenția de a se întoarce definitiv, doctorul Victor Costache de la Sibiu a făcut și acest pas. E adevărat, tot într-o rețea privată. Ceea ce nu înseamnă că Victor nu câștiga în Franța cam de zece ori cât în România. Vorbește însă cu un fel de orgoliu național despre motivele întoarcerii sale.

Victor Costache, şef de secţie de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, Spitalul Polisano Sibiu: „Nu am inventat nimic, am copiat exact reţeta de succes care funcţiona de 30 de ani de medicină cardiovasculară, chirurgie cardiovasculară, în Franţa. Dacă eşti operat în Sibiu sau în Franţa, într-un centru foarte bun, este exact acelaşi lucru.”

Victor Costache s-a specializat mai bine de zece ani în Franţa, Germania și Marea Britanie. Își dorește să pună medicina din România pe harta internațională, pentru că de mic și-a dorit asta. Provenit dintr-o familie de medici, Victor Costache a crescut în Spitalul Județean de la Bacău.

Când aveam trei ani mergeam cu bunicul meu şi făceam vizita”, povestește medicul.

În Franţa, Victor Costache s-a specializat în chirurgie cardiovasculară şi toracică. Spune că peste tot în lume, nu numai în România, meseria de medic presupune sacrificiul vieții personale. Și nu, nu e vorba despre bani.

A fost foarte multă muncă, dar au fost şi foarte multe satisfacţii. În străinătate, medicii vin la 8 şi pleacă la 6-7 seara în specialităţile chirurgicale”, mai spune medicul.

Așa arată azi un om care, după ce a ajuns membru al Colegiului Chirurgilor francezi, a stat șase luni în România pentru a-și echivala rezidențiatul făcut în Franța și pentru a face apoi transplant de inimi în România. Cel mai tânăr pacient căruia Victor Costache i-a schimbat inima în spitalul de la Sibiu avea doar câteva luni.

Și Victor și Sorin văd dincolo de problemele sistemului medical din România.

Sorin Topor, şeful Secţiei de Anestezie, Spitalul Universitar New York: „Profesional, sunt convins că dacă nu aş fi făcut acea schimbare la acea perioadă, probabil nu aş fi atins nici măcar o zecime din câte am realizat profesional în Statele Unite. Am câştigat zece ani de progres al sistemului.”

Victor Costache, şef de secţie de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică: „Noi avem o resursă umană fantastică, deci este un diamant al românilor.”

Doar anul trecut, 2.450 de medici au solicitat Colegiului Medicilor din România certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate. Anual intră în sistem 3.000 de medici și ies aproximativ 3.500, prin migrație, pensionare și deces. Victor Costache și Sorin Topor sunt cazuri încă rare, dar semnalul lor nu este unul pentru medicii plecați, ci este unul pentru cei care vor să plece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri