BIZIDAY. Voluntariatul, ultima șansă a spitalelor

Data publicării:
medici operatie doctori - GettyImages - 71205641-1

Secția de stomatologie și chirugie orală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova a fost complet modernizată, pentru prima oară în ultimii 40 de ani. Totul grație unui ONG care a strâns bani pentru renovarea secției.

Victor Florea Ilie, președinte Rotary Probitas: Împreună am început un proiect frumos acum un an de zile, printr-un bal de caritate care a fost organizat de clubul nostru, la care am strâns aproximativ 28.000 de euro, bani pe care i-am folosit pentru renovarea acestei secții.

Și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a donat bani pentru cumpărarea aparaturii necesare. Este vorba de aproximativ 50.000 de euro.

Acesta nu este un caz singular. Secția de pediatrie a Spitalului Victor Babeș din Timișoara a fost renovată de voluntari. Sute de timișoreni au pus umărul la treabă și au modernizat saloanele, sălile de tratament și cantina. Ei nu au primit niciun fel de ajutor din partea Spitalului ori din partea Primăriei. Pentru renovarea secției au fost cheltuiți peste 80.000 de euro, toți banii provenind doar din donații.

La Spitalul de Pediatrie din Pitești o secție a fost renovată de un părinte. Bărbatul, tată a șase copii, a renovat pe cont propriu cele patru saloane. Decizia a fost luată după ce copiii acestuia au fost internați în acest spital.

Totuși, multe dintre spitalele românești se află într-o stare deplorabilă. Unele, au fost renovate cu bani publici, însă doar parțial. Acesta este și cazul Spitalului Județean Craiova. Doar două secții, Maternitatea și Pediatria, au fost renovate în 2014, în restul secțiilor nu s-a mai făcut nimic de 40 de ani. Altele au fost renovate abia după protestele răsunătoare ale pacienților. Spre exemplu, Ministerul Sănătății a alocat 12 milioane de lei pentru renovarea secției de Pediatrie, după scandalul de la începutul anului, când zeci de femei au protestat față de condițiile precare din unitatea medicală. La această sumă se mai adaugă încă un milion de lei, bani proveniți de la Consiliul Județean Constanța.

Au fost și cazuri de spitale renovate pe bani europeni, dar care nu pot fi utilizate. În Maternitatea din Iași o sală de nașteri sub apă, dotată cu aparatură de ultimă generație, nu poate fi folosită pentru că bazinul este mult prea înalt pentru ca gravidele să poată urca în el. Practic, cei 18.000 de lei de la Ministerul Sănătății și Banca Mondială au fost cheltuiți degeaba.

Iolanda Blidaru, managerul Maternităţii „Cuza Vodă” Iaşi: Nu este destinată acestei activităţi. Îi lipsesc calităţile pentru această chestiune.

În România se află în prezent în jur de 130 de spitale private și 430 de spitale publice.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri