Bolnavi de scleroză multiplă, fără tratament

Data publicării:
medicamente 2 - GettyImages - 24 august 15

Avram Sicoe are 61 de ani şi de mai bine de 30 de ani suferă de scleroză multiplă. După ce a străbătut ţara în lung şi în lat pentru a se trata, a înţeles că pentru boala sa nu există vindecare, ci doar tratamente care-i opresc evoluţia. Din anul 1997 a fost inclus în programul naţional şi a beneficiat de medicaţie gratuită, până la începutul acestui an, când s-a trezit fără injecţiile pe care şi le administrează din două în două zile.

Avram Sicoe, bolnav: „Tratamentul mie mi-a fost şi îmi este foarte util, mai ales că boala nu a mai evoluat, asta e a doua lună de când nu am primit tratamentul, dar sperăm că îl vom primi măcar luna aceasta.”

Medicamentele sunt extrem de costisitoare. În farmacii, injecţiile se găsesc greu şi tratamentul lunar poate să coste între 800 şi 3000 de euro.

Avram Sicoe, bolnav: „Ca să îmi cumpăr acest tratament ar însemna să îmi vând apatamentul, să mă folosesc de banii pe apartament un an, doi...şi după aceea ce fac?? Rămân şi fără bani şi fără casă. Efectiv nu se poate aşa ceva. Dacă statul nu subvenţionează acest tratament, noi am fi muritori.”

Problema lipsei tratamentului a apărut din cauza unui blocaj birocratic, explică reprezentanţii Spitalului.

Explicaţiile Spitalului Militar - comunicat de presă

Spitalul Militar a avut, pentru derularea Programului Naţional de Neurologie, un acord-cadru încheiat cu trei operatori economici(...) La solicitarea Spitalului de încheiere a unui contract subsecvent, toţi cei trei operatori au anunţat că nu mai pot livra la preţul din acord. Acest fapt a determinat ca autoritatea contractantă să rezilieze acordul cadru şi să emită certificatele constatatoare negative. Cererea de ofertă, care are un câştigător, este contestată de cei trei operatori economici, autoritatea contractantă fiind în aşteptarea deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Dragoş Zaharia, preşedinte Asociaţia Speromax Alba: „Nu mi se pare corect ca ordonaţa 34 privind achiziţiile publice să se aplice în mod direct şi pentru viaţa oamenilor, pentru că e vorba de viaţa şi tratamentul care influenţează evoluţia bolii. Aleşii noştri cred că ar trebui să înţeleagă că e o diferenţă între evoluţia bolii unui om şi o panseluţă pe care o cumperi la o primărie din fonduri publice.”

În România sunt peste 10.000 de bolnavi de scleroză multiplă, însă doar 2.800 sunt incluşi în programul naţional. Pentru a primi medicamentele, bolnavii sunt nevoiţi să bată drumul până la centrele din capitală, indiferent în ce zonă a ţării s-ar afla.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri