Brokerii de medicamente intră pe piața românească

Data publicării:
meds

Într-o perioadă în care sunt probleme cu stocurile de medicamente din spitale şi farmacii, Ministerul Sănătăţii vrea să aducă în piaţă un nou jucător. Este vorba despre brokerul care ar putea negocia vânzarea de medicamente între producător, distribuitor, spitale şi farmacii. Brokerul nu trebuie să aibă experienţă în piaţa farmaceutică, ci doar o autorizaţie din partea statului.

Brokerii de medicamente şi de dispozitive medicale au apărut pentru prima dată în SUA în anul 1976. De atunci volumele negociate au crescut de 16 ori la medicamente şi de 30 de ori pentru dispozitivele medicale fapt care a condus la o reducere a preţurilor cuprinsă între 50% şi 90%.

De exemplu, la un an de la intrarea pe piaţa americană a unei terapii fără interferon pentru hepatita C, costurile pentru o pastilă au scăzut de la 1.000 de dolari la 84. La noi, introducerea tratamentului se negociază, dar preţul ar putea depăşi 20.000 de euro pentru un bolnav.

„Întotdeauna când mai este încă cineva care să negocieze nu poate să fie decât de bun augur. Pe de altă parte, trebuie atenţie mare şi la problema exporturile paralele”, atrage atenția Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Mai exact, orice persoană juridică din Spaţiul Economic European poate negocia stocurile disponibile, ceea ce deschide calea către vânzarea terapiilor ieftine de la noi pe pieţele cu profit mai mare. Aşa s-a întâmplat în Statele Unite, unde între 2006 şi 2011, s-a triplat incidenţa crizei de medicamente pentru cancer, dureri şi infecţii.

Știţi foarte bine verificăm permanent ce se întâmplă cu medicamentele acestea care ar putea pleca... Nu mai sunt probleme cu oncologicele, ştiţi foarte bine. Nu mai pleacă de pe piaţă. Monitorizăm foarte bine acest lucru”, spune Alin Ţucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Cum suntem în România, noi putem să vedem peste o vreme că lucrurile nu stau aşa”, afirmă Clara Popescu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

Proiectul se află în dezbatere publică şi ar putea intra în vigoare în luna septembrie. Primii afectaţi ar fi distribuitorii, nevoiţi să-şi mai reducă adaosurile comerciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri