Cancerul este provocat de factori de risc ce pot fi evitaţi

Data publicării:
scrumiera tigari fumatori - getty - 8 oct 15-2

Medicii de la Stony Brook Cancer Center din New York au declarat pentru SkyNews că între 75% şi 90% dintre cazurile de cancer sunt provocate de factori care puteau fi evitaţi precum fumatul, radiaţiile solare, expunerea la substanţe chimice toxice.

Doctorul Yusuf Hannun, directorul clinicii, a spus că dacă începi să fumezi excesiv sau să stai prea mult la soare, sansele de a te îmbolnăvi de cancer sunt de patru ori mai mari. Studiul făcut de medicii anericani arată clar că doar 10 - maxim 30% dintre cazuri sunt provocate de factori naturali, precum moşnetirea genetică, de pildă. De pildă, în cazul cancerului de plâmâni, doar 14% dintre îmbolnăviri au cauze naturale, restul sunt provocate de fumat. În cazul cancerului de ficat, doar 20% dintre îmbolnăviri au cauze naturale, restul sunt provocate de virusul hepatic B şi C şi de consumul excesiv de alcool. Iar lista continuă.

Autorii acestui studiu, care va fi publicat în revista "Nature", recomandă populaţiei să-şi menţină sănătatea evitând zonele poluate, arsurile solare, să nu mai fumeze şi să nu consume alcool în exces. Datele contrazic un alt studiu larg popularizat, care atribuia două treimi dintre îmbolnăvirile de cancer "ghinionului" .

Cauzele diverselor tipuri de cancer:

Cancer de plâmâni: 86% fumat,14% alte cauze

Cancer de ficat: 80% Hepatita şi alcool, 20% alte cauze

Cancer de piele: 86% radiaţiile solare, 14% alte cauze

Cancer de colon: 75% dietă deficitară, 25% alte cauze

Cancer cervical: 90% virusul HPV, 10% alte cauze

Cancer de esofag: 75% tutun şi alcool, 25% alte cauze

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri