Carbohidraţii sănătoşi, baza alimentaţiei

Data publicării:
farfurie mancare - captura

Aceștia se împart în carbohidrați cu eliberare lentă și eliberare rapidă.

Ideal este ca aceste glucide să provină din alimente care conțin glucide cu descompunere lentă și acestea sunt reprezentate în primul rând de cerealele integrale: grâu integral, orez integral, meiul, ovăzul, astea sunt cerealele integrale din care ne putem obține glucide de o calitate foarte bună, porumbul la fel”, a explicat Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.

În cazul în care alimentația unei persoane este bazată mai mult pe carbohidrați cu eliberare rapidă, cum sunt de exemplu dulciurile rafinate, produsele din făină albă sau hrană de tip fast food, cu timpul, corpul nostru va da semne că este slăbit.

Va apărea la început o stare de sațietate, de energizare, de bine, după care nivelul de glicemie scade brusc. Și atunci persoana o să se simtă în foarte scurt timp mai obosită și va apărea în același timp necesitatea de a consuma din nou ceva dulce, datorită acestor variații ale insulinei. Și atunci iar o să consume ceva dulce, iar o să apară o creștere a glicemiei, iar o să scadă brusc și tot așa”, a declarat Andreea Dragomirescu.

Astfel, persoanele care preferă carbohidrații cu eliberare rapidă vor intra într-un cerc vicios pentru că vor simți tot timpul nevoia de energie. Însă, consumați în exces, carbohidrații îngrașă. Tocmai de aceea, multe persoane aflate la dietă încearcă să îi elimine complet din alimentație. O mare greșeală, spun medicii.

Deficitul de glucide duce la scăderea glicemiei într-o primă fază și asta bineînțeles că duce la o stare de oboseală, somnolență, în cazuri extreme poate să ducă chiar și la pierderea cunoștinței, dar în cazuri extreme”, a avertizat medicul.

De aceea, pentru o viață echilibrată, medicii recomandă ca 55-60% din dieta noastră să fie compusă din carbohidrați cu eliberare lentă. În afară de cerealele integrale, surse bune de carbohidrați sunt și legumele, fructele și lactatele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri