Cardul de sănătate a făcut economii la buget

Data publicării:
card de sanatate cnas - digi24

Doi din trei bolnavi care ajung la medicul de familie, în spital sau în farmacii folosesc cardul de sănătate. În luna mai, prima în care utilizarea acestui document a devenit obligatorie, doctorii au făcut cu 20% mai puţine cereri de decontare a serviciilor medicale. Iar Casa Naţională de Asigurări a plătit doar pentru 11 din cele 12 milioane de solicitări, după ce a verificat datele din sistemul informatic. A rezultat o economie importantă.

Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS: Suma exactă este de 91 de milioane de lei. Aceşti bani vor rămâne în Sănătate, fie vom acorda alte servicii, fie vom face o evaluare a serviciilor.

În timp ce autorităţile cred că această economie este o probă a fraudei de până acum, estimată la 200 de milioane de lei lunar, medicii susţin că în luna mai au lucrat ineficient şi pe bani puţini.

Iulian Uţă, medic de familie: În momentul în care programul a căzut nu am putut face nicio consultație în contract cu casa de asigurări. Am făcut consultații la liber. Pacienții s-au adunat la ușă, își vor drepturile, lucru pe care nu am putut să-l facem luna trecută pentru că nu a mers sistemul.

Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS: Nu este un sistem perfect, este perfectibil, de la zi la zi merge ceva mai bine, sunt şi zile în care merge ceva mai greu.

Iulian Uţă, medic de familie: Suma decontată de casă a scăzut cu aproximativ cu 10%.

„E mai multă bătaie de cap, am impresia, cu cardurile astea. Și pe la farmacie și pe aici, era mai bine înainte, așa prea ne încurcă”, spune o pacientă.

De la 1 august, niciun bolnav nu va mai fi consultat şi nu va mai primi reţetă în lipsa nejustificată a cardului de sănătate. În prezent, mai sunt 350.000 de carduri de distribuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri