Cardul de sănătate, blocat „câteva ore”

Data publicării:
medici stat privat GETTY-3

Chiar dacă sistemul nu funcţionează, serviciile medicale vor fi oferite în sistem offline. Serviciile pot fi încărcate în sistem în maximum 72 de ore de la momentul în care defecţiunea va fi remediată.

Pacienţii care nu sunt primiţi de medic sau cărora nu li se eliberează reţete pe motiv că softul nu funcţionează pot depune plângere la CNAS, fie prin email fie sunând la 0800.800.950.

Comunicatul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate:

Din cauza unor variaţii de tensiune electrică, sistemul cardului de sănătate nu mai funcţionează online începând cu orele 16.30. Specialiştii lucrează pentru remedierea defecţiunii şi apreciem că în termen de maxim tre ore sistemul va funcţiona în parametri normali. În acest interval, furnizorii vor acorda servicii medicale şi farmaceutice în sistem offline, aşa cum prevăd normele de utilizare a cardului naţional de sănătate. Pe site-ul CNAS a fost postat anunţul de avertizare a furnizorilor despre această situaţie".

Au fost în zona unde există certificatul de semnătură electronică mai multe variaţii de tensiune. Sistemul a intrat în pritecţie şi s-a blocat. Nu este vorba de nicio defecţiune, nu este vorba de nimic care să nu funcţioneze, este doar protecţia sistemului. Este un sistem plin de date şi vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă am pierde datele”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.   

"Amprenta de timp şi de loc a cardului funcţionează, atunci când este introdus în cititor rămâne acolo. Ceea ce apare pe ecran în momentul de faţă este „Card invalid”. Furnizorii de servicii medicale, indiferent care sunt ei, trebuie să continue să acorde servicii medicale pentru că rămâne în sistem şi poate fi ridicat în decurs de 72 de ore. Această temere a furnizorilor că serviciile se pierd şi nu vor putea fi folosite nu există", a mai spus preşedintele CNAS, care a precizat că informaţiile despre serviciile medicale rămân.  

Sistemul de sănătate a fost blocat şi vineri timp de cinci ore. Programul informatic prin care se foloseşte cardul de sănătate s-a stricat, iar defecţiunea a dat peste cap activitatea din spitale, cabinete şi farmacii. Medicii au evitat vineri să ofere consultaţii, de teamă că nu le vor putea deconta. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri