Cardul de sănătate, obligatoriu din septembrie

Data publicării:
card de sanatate cnas - digi24

Niciun român nu va beneficia de servicii medicale gratuite din luna septembrie dacă nu va prezenta cardul de sănătate. Este cel de-al şaselea obiectiv propus de autorităţi după doi ani şi jumătate de amânări. Prima utilizare în masă a cardului a fost la 1 mai, când Casa de Asigurări îşi propunea să împartă 99% dintre carduri până la 1 august. Cum nu s-a întâmplat aşa şi mai sunt încă 3% din carduri nedistribuite, data a fost schimbată din nou.

Nu vreau să dau o dată foarte exactă cu 1, dar cu certitudine luna septembrie va fi luna de folosire doar a cardului. Am constatat că în ultimele două săptămâni au crescut numărul cardurilor activate, dar nu a crescut numărul cardurilor eliberate de la casele de asigurări”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, pentru Digi24.

La nivel naţional au fost emise 15 milioane de carduri. În jur de 300.000 nu au ajuns încă în posesia destinatarilor. 8,3 milioane de carduri au fost deja activate, un milion în ultimele două săptămâni. Numai în Bucureşti, numărul cardurilor nedistribuite depăşeşte 85.000.

La 1 mai, odată cu introducerea cardului, a început contabilizarea plusurilor şi minusurilor sistemului. Pe de o parte, s-a făcut o economie lunară de 90 de milioane de lei pentru că nu se mai pot deconta servicii medicale fictive, iar pe de altă parte sistemul care a costat aproape 300 de milioane de euro a pus la încercare nervii pacienţilor.

Erau nişte cozi aici infernale, infernale. Stăteau oamenii jos şi în picioare pentru că sistemul se blochează în mod automat. Şi stai şi aştepţi”, spune Doina Mihăilă, medic de familie.

Până în luna septembrie, orice asigurat poate să beneficieze de servicii medicale gratuite fără a prezenta cardul de sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri