Cât de eficient este sportul în tratarea depresiei

Data actualizării: Data publicării:
sport jogging alergare - getty
Foto: Gulliver/Getty Images

Nu numai că te ajută să te menții în formă, dar exercițiile fizice efectuate cu regularitate pot fi un tratament eficient împotriva depresiei și, de asemenea, un ajutor important în prevenirea ei. Aceasta este concluzia a trei studii care au inclus peste un milioan de persoane, femei și bărbați. Potrivit rezultatelor studiilor, sportul antrenează atât corpul, cât și mintea și ne face mai rezistenți în fața disperării.

sport jogging alergare - getty
Foto: Gulliver/Getty Images

Deși studiile efectuate în trecut au arătat o legătură între activitatea fizică și sănătatea mintală, acestea nu au fost concludente, fiind efectuate la o scară mică.

Din dorința de a stabili eficiența tratării depresiei prin sport, un grup de cercetători a adunat cele mai recente date obținute din trei studii mari legate de sport și tratarea depresiei, scrie The New York Times.

Specialiștii care au condus studiul au observat că exercițiile fizice, în special cele moderate, precum joggingul sau plimbările, au un „efect puternic” împotriva depresiei. Sănătatea mintală a persoanelor care urmează un program de exerciții se îmbunătățește semnificativ, potrivit rezultatelor cercetării.

Ultimul studiu analizat a oferit și explicația pentru legătura din sport și sănătatea mintală. Publicat în luna februarie, studiul a arătat ce se întâmplă în organism în timpul și după exercițiile fizice. Cercetătorii au analizat mostre de sânge de la pacienți cu depresie majoră înainte și după antrenamentul fizic. Aceștia au observat că activitatea fizică reduce semnificativ inflamațiile și crește numărul hormonilor care contribuie la sănătatea creierului.

Însă, atenționează profesorul Felipe Barreto Schuch de Centrul Universitar La Salle din Brazilia, este necesară efectuarea mai multor studii pentru a stabili cu exactitate durata și tipul de exerciții care ajută în prevenirea și tratarea depresiei. Oamenii trebuie să fie conștienți de efectele benefice ale unei vieți active și de impactul pe care îl are sportul asupra sănătății mentale, este mesajul de profesorul Schouch și al colegilor acestuia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri