Cât de sănătoasă este țigara electronică: „Ce anume conţin acei vapori, nici producătorii acestor ţigări nu știu”

Data publicării:
tigara electronica-tigari fumat 5773082-AFP Mediafax Foto-SPENCER PLATT-1

Domnul Valentin fumează de 20 de ani. A încercat totuşi să renunţe la acest obicei. Fără ţigări era nervos şi somnolent, aşa că a ales ţigara electronică. „Şi nu a servit la nimic, somnolenţa a rămas, practic nu era decât... îmi cer scuze faţă de cei care le mai folosesc, era o maimuţăreală”, a spus Valentin Păun, fumător.

Nici ţigările electronice care nu conţin nicotină nu ajută persoanele să renunţe la fumat, conform medicilor. Potrivit medicilor, domnul Valentin nu a făcut decât să înlocuiască un gest cu altul. Mai mult, nicotina din ţigara electronică i-a întreţinut dependenţa. Nu e de mirare că până la urmă a revenit la ţigările normale.

„De moment ce oricum te simţi vicios încă şi eşti ţinut ca o slugă de bateriile alea şi de toate lucrurile astea cu atomizorul, e uşor să faci pasul înapoi şi să te reapuci de fumat. Dacă fumezi ţigări electronice”, a mai spus Valentin Păun.

„Din nefericire persoanele care au dependenţă de nicotină, în momentul în care au trecut la ţigară electronică au constatat că nu le este de ajuns şi atunci încet încet au început să adauge câte o ţigară obişnuită, câte două şi treptat au trecut prin faza în care fumau şi ţigară obişnuită şi ţigară electronică după care ajungeau din nou la ţigară obişnuită”, a spus Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, coordonatorul programului naţional "Stop Fumat".

În plus, multe persoane cred că ţigară electronică este mai sănătoasă datorită glicerinei vegetale. Această se transformă însă în vapori, despre care nu ştim prea multe detalii.

Ce anume conţin acei vapori, nici producătorii acestor ţigări şi nici noi că oameni de ştiinţă nu ştim în momentul de faţă foarte exact. Simplul fapt că aceste substanţe irită căile respiratorii, începând cu nasul, gâtul şi terminând cu mucoasa bronşică, deci simplul fapt că sunt iritate aceste mucoase, nu e un lucru de bun augur”, a mai spus Magdalena Ciobanu

Din 2016 producătorii vor fi obligaţi să inscripţioneze pe flacoane substanţele eliminate de vaporii ţigărilor electronice. Până atunci, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă că aceste ţigări să fie interzise minorilor, dar şi în spaţiile publice. Această măsură a fost deja adoptată în New York, iar în Franţa se discuta introducerea unor măsuri similare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri