Cât de sănătoase sunt măslinele?

Data publicării:
Masline
FOTO; Gulliver/ Getty Images

Măslinul este considerat „arborele veșnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate considerabilă, datorită puterii de regenerare ajungând și până la 1.000 de ani. Fructul său este unul dintre cele mai nutritive poame, măslina fiind și un apărător puternic împotriva bolilor.

Masline
FOTO; Gulliver/ Getty Images

Arborele (Olea europaea), care face parte din familia Oleaceae, poate fi găsit în bazinul mediteranean din Portugalia, din Peninsula Arabică și în sudul Asiei, în estul Chinei, precum și în Insulele Canare, Mauritius și Reunion. Genul Olea conține în jur de 20 de specii larg răspândite în jurul globului. Specia este cultivată în multe locuri, considerată naturalizată în toate țările de pe coasta mediteraneană, dar și în Argentina, Arabia Saudită, Java, Insula Norfolk, California și Insulele Bermuda, potrivit Agerpres.

Măslinul este cultivat pentru fructele din care se face apreciatul și cunoscutul ulei de măsline. Olea europaea, măslinul european, este cea mai cunoscută specie din genul Olea, fiind apreciat încă din antichitate. Măslinele erau folosite fie pentru obținerea uleiului de măsline, fie erau consumate ca fructe. Pentru că au un gust amar, măslinele treceau printr-un proces natural de fermentare sau erau consumate în saramură.

Frunzele mature se culeg în aprilie și martie, înainte să apară mugurii de flori, iar apoi sunt uscate și măcinate pentru utilizarea în infuzii, extracte și tincturi sau combinate cu alte plante în preparate antihipertensive. Din frunze și scoarță se prepară o tinctură și mai multe extracte. Cel mai important extract este însă uleiul obținut din măsline.

Frunzele conțin: săruri minerale, tanin, acizi organici, acizi grași, alcooli, ulei esențial, saponine. Fructele au în conținutul lor protide, săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, C și E, celuloză și, mai ales, ulei. Măslinele au o valoare calorică de aproximativ 220 kcal la 100 g măsline și 900 kcal la 100 g ulei.

Fructele și frunzele de măslin conțin secoiridoizi, mai ales oleuropeină, compus activ ce scade tensiunea arterială și pot fi folosite în tratarea diverselor afecțiuni, dar cea mai mare importanță o are uleiul extras din măsline prin presare la rece.

Cunoașterea mai recentă a proprietăților medicinale ale frunzelor de măslin datează de la începutul anilor 1800, când acestea, pulverizate, au fost folosite într-o băutură pentru combaterea febrei. Câteva decenii mai târziu, frunze de măsline verzi au fost folosite în ceai ca tratament pentru malarie. Extractul de frunze de măsline poate avea un potențial terapeutic considerabil în tratamentul infecțiilor tropicale, precum ar fi malaria și febra Dengue, potrivit site-ului healthychristianliving.com.

Uleiul de măsline conține vitamine A, E, acizi grași monosaturați (77%), polinesaturați, nu conține colesterol, sare și gluten.

Beneficiile raportate pentru gama de extracte din frunze de măsline sunt multiple — de la creșterea energiei corpului la menținerea unei tensiunii arteriale sănătoase, susținerea sistemului cardiovascular și a sistemului imunitar la parametri optimi. Prin compoziția lor frunzele de măslin produc dilatarea rețelei circulatorii periferice, provoacă diureză, reduc febra, reglează activitatea ficatului, au efecte pozitive în reducerea glicemiei și a colesterolului, în curele de slăbire. Preparatele din frunze sunt indicate și în hipertensiune, arterioscleroză, litiază urinară, angină pectorală, diabet, abcese cutanate, potrivit site-ului afaceriardelene.ro. Indicații și efecte asemănătoare au și măslinele.

Uleiul de măsline este indicat în bolile ficatului, inclusiv pentru eliminarea calculilor biliari. Se folosește și ca pansament gastric și intestinal, fiind și ușor laxativ. Este celebră practica prin care, în fiecare dimineață, se bea câte o lingură de ulei de măsline. Acesta protejează pielea de razele dăunătoare ale soarelui și arsuri, contribuie la dezvoltarea oaselor în special la copii și adolescenți, compoziția uleiului de măsline seamănă cu laptele matern și este eficient în dezvoltarea sistemului nervos central la nou-născuți și la copiii în creștere și totodată are un efect benefic asupra HDL, factor protector împotriva bolilor coronariene, potrivit www.herbwisdom.com.

Preparatele pe bază de ulei de măsline au rol nutritiv, decongestionant hepatic și stimulează funcțiile hepatice, laxativ, helmintic, vermifug, antianemic, antiinfecțios, antiinflamator, cicatrizant, scade colesterolul, crește rezistența vaselor sanguine și a pereților arteriali, îmbunătățește circulația cerebrală, reglează valorile tensionale, are efect antioxidant prin conținutul în vitamina A,C,E.

Măslinele negre sunt bogate în acizi grași și antioxidanți care hrănesc, hidratează și protejează pielea și părul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de măsline este inclus în numeroase tratamente de înfrumusețare și considerat un agent nutritiv și hidratant excelent.

Consumul măslinelor trebuie controlat, deoarece conțin cantități mari de sodiu, care poate provoca anumite dereglări, precum stări de agitație sau stări maniacale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri