Ce păţesc bebeluşii dacă se târăsc pe covor

Data publicării:
copil de-a busilea - shutterstock_789559435
Foto: Shutterstock

Copiii sunt singurele mamifere care nu se pot ridica în picioare imediat după naştere.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

(sursa video: Purdue Engineering)

Când merg de-a buşilea prin casă, aşa cum o demonstrează robotul din imagini, realizat la Universitatea americană Purdue, copiii ridică de pe podea praf, celule de piele şi spori de ciuperci. Toate le ajung în plămâni. Vorbim despre doze de patru ori mai mari decât ce inspiră un adult.

Nu numai că mişcările lor ridică particulele de murdărie, dar gurile şi nasurile lor sunt mai aproape de podea, acolo unde concentraţiile sunt mai mari. În plus, pentru că atunci când sunt foarte mici respiră în special pe gură, particulele vor ajunge direct în plămânii bebeluşilor.

Chiar dacă sună destul de alarmant, nu este neapărat un lucru rău. Pentru că expunerea la murdărie şi alergeni stimulează sistemul imunitar al copilului.

Pentru alte știri despre știință și tehnologie urmăriți pe Digi24, sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, cu  Teodora Safta. Arhiva emisiunii „Jurnalul de științe” o găsiți aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri