Ce sunt medicamentele biologice?

Data publicării:
stand medicamente

Decenii la rândul, marile companii farmaceutice şi-au bazat afacerile pe dezvoltarea unor medicamente simple, dar eficiente în tratarea anumitor boli. Însă, brevetele substanţelor active au început să expire unul câte unul. Tot mai multe medicamente au devenit generice, putând astfel să fie produse de orice companie.

Dezvoltarea unor pastile noi, care să le înlocuiască pe cele generice, a întârziat. Tratamentele convenţionale şi-au atins limitele. Cu greu mai pot fi îmbunătăţite. Companiile farmaceutice au început să investească în tratamente neconvenţionale. Precum biotehnologia. Aşa au luat naştere primele medicamente biologice. Sunt dezvoltate în celule animale sau în microorganisme, precum bacteriile.

Sunt astfel mult mai eficiente decât medicamentele convenţionale.

Potrivit The Economist, grupuri farmaceutice precum Sanofi, GlaxoSmithKline, AstraZeneca sau Novartis aştaptă anul acesta aprobarea autotăţilor pentru o gamă largă de tratamente biologice pentru diabet, astm, psoriazis sau artrită. Unele tratamente biologice pentru cancer deja sunt în vânzare şi au rezultate mai bune decât vechile medicamente.

Şi totuşi, biotehnologia medicală are dezavantajele sale.

Medicamentele biologice cu adevărat eficiente, sunt destul de puţine şi sunt extrem de scumpe. Unele tratamente care par eficiente la început pot avea rezultate dezamăgitoare. De exemplu, în Marea Britanie a fost oprită decontarea unui tratament biologic pentru cancer produs de Roche după ce s-a dovedit că eficienţa sa este prea scăzută având în vedere preţul de 140.000 de dolari pentru fiecare pacient.

Şi totuşi, concurenţa şi cercetarea continuă fac uneori ca eşecul unei companii farmaceutice să fie urmat se succesul alteia.

Autorităţile din Italia şi Franţa au constatat că Avastin, un medicament biologic pentru cancer poate preveni şi orbirea. Şi, nu în ultimul rând este mai ieftin decât un tratament asemănător: Lucentis.

Însă chiar şi Avastin este un tratament scump, ca orice medicament biologic. Un studiu publicat de institutul american de cercetare Rand, arată că lucrurile trebuie privite pe termen lung.

Chiar dacă tratamentele biologice sunt scumpe, eficienţa lor poate face ca, într-un deceniu, costurile cu asigurările de sănătate în Statele Unite să fie cu 44 de miliarde de mai mici.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri