Cele mai noi tratamente în cazul fibroamelor

Data publicării:
medic stetoscop halat GettyImages-495314721

Fibromul uterin este o afecțiune frecventă, peste 50 la sută dintre femei vor fi diagnosticate în cursul vieții cu un fibrom și una din 4 va avea nevoie de un tratament.

Fibromul uterin este o tumoră benignă a muschiului uterin, iar tratamentul clasic pentru fibrom este histerectomia, adică scoaterea uterului. Cam 75 la sută dintre pacientele care merg într-un cabinet de ginecologie primesc această recomandare. Aveți un fibrom, trebuie să scoatem uterul

Medicina modernă vine cu soluții mult mai puțin agresive, eficiente, ce permit tratamentul fibroamelor cu păstrarea uterului, ovarelor, a trompelor, totul să rămână pe loc: intervenția se numește embolizare.

Embolizarea înseamnă navigarea prin interiorul vaselor de sânge de la nivelul mâinii până la nivelul uterului, pacienta în acest timp fiind trează, fără nicio incizie, navigăm până la nivelul uterului, în vasele de sânge ce alimentează fibroamele, pentru că de obicei sunt mai multe și le embolizăm. Adică introducem niște microsfere ce merg și blochează vasele de sânge ce alimentează aceste fibroame.

Devascularizându-se, ele nu mai sunt hrănite, intră într-un proces de involuție, se resorb, rămâne din fiecare fibrom o cicatrice mică fibroasă.

Pacienta stă o singură noapte în spital, nu e deloc imobilizată, are doar un singur pansament la nivelul mâinii, a doua zi a plecat acasă, dupa 3 zile e recuperată și iși reia viața normală. E o procedură eficientă, modernă, fără riscuri. Problema e că nu aparține ginecologiei, noi suntem medici de radiologie intervențională și de terapie endovasculară, avem nevoie de un echipament special cum este acest angiograf și atunci sunt puține locuri unde se poate face.

După intervenție există câte un control ecografic la o luna, trei luni și șase luni de la intervenție.

La o lună de zile vedem că fibroamele sunt complet devascularizate, în timp ce uterul e normal vascularizat, la trei luni de zile ca și-au redus semnificativ din dimensiuni, iar la 6 luni de zile uterul a ajuns la o dimensiune apropiată de normal, simptomele au dispărut complet și totul e ok.

Dimensiunea fibromului nu e un criteriu de excludere. Și cele mici și cele mari se pot trata prin embolizare. În practică pentru fibroamele de până în 10 cm aplicăm procedura de embolizare, pentru fibroamele de peste 10cm, o procedură combinată de embolizare plus o miomectomie, de rezecție a fibromului, astfel încât să nu lăsăm o masă foarte mare să se resoarbă, să o scoatem mai repede dacă e posibil. Dar mereu cu păstrarea uterului pe loc.

Embolizarea tratează simultan toate fibroamele, nu are importanță dacă există unul, două sau 10 fibroame, toate sunt tratate simultan și devascularizate. Ceea ce e foarte important. Intervenția chirurgicală, atunci cand vorbim de miomectomie scoate 1-2-3 fibroame, dar ceea ce rămâne pe loc își continuă evoluția și de aceea rata de recidivă a operației este de 25-30 la sută la 3 ani de zile. Sunt multe doamne ce vin la noi după ce au facut miomectomie la 2-3 ani să facă embolizare pentru că au reapărut ori riscul acesta după embolizare e zero, nu există.

Un beneficiu important al embolizării este adus pentru pacientele tinere ce își doresc un copil, ce nu pot să îl aibă din cauza fibroamelor uterine, pe când prin embolizare le redăm șansa de a avea un copil și avem zeci de copii care s-au născut, toate mamele având indicație inițială de histerectomie.

Odată cu apariția unor simptome cum ar fi apariția unui ciclu abundent, dureros, mărirea de volum a abdomenului, urinat nocturn frecvent, aceste simptome trebuie să ne conducă la medic.

Întotdeauna pe lângă consultul ginecologic trebuie să existe și o ecografie, să certifice volumul uterului, structura sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri