Complicațiile cariilor la copii

Data publicării:
copil

Dinții de lapte au o altfel de structură decât cea a danturii adulţilor. Ei sunt mai sensibili şi mai puţin rezistenţi. Sunt sensibili la bacteriile care trăiesc în guriţă şi care se hrănesc cu alimentele pe care le mănâncă micuţul. Dacă nu te asiguri că acesta are o igienă dentară corectă, cariile apar foarte repede.

Ceea ce nu ştiu părinţii este că la această vârstă o carie evoluează mult mai rapid şi o mică pată pe dinte se poate transforma foarte repede într-o carie. Stratul de smalț care acoperă dintele este extrem de subţire. Atunci când caria sparge smalţul, pătrunde imediat în dentină (stratul de sub smalț), apoi imediat la nerv, unde produce durere.

Caria dentară netratată la timp se poate complica cu afecţiuni ale pulpei dentare (nervul dentar).

De fiecare dată durerea apare, atunci când un proces carios ajunge până în proximitatea pulpei dentare şi de cele mai multe ori ea este intensă. Netratată, pulpita (inflamația pulpei dentare), se poate transforma în scurt timp în gangrenă, care la rândul ei poate evolua în abces vestibular.

Trecerea de la o carie profundă până la abces vestibular poate să se facă într-o perioadă foarte scurtă de timp, uneori în doar câteva zile.

Cu cât faza de evoluţie a distrucției dentare este mai avansată, cu atât mai laborios este tratamentul şi implicit mai multe şedinţe de tratament.

Acesta este motivul pentru care este de dorit ca vizitele la dentist să se facă din patru în patru luni în primii ani, urmând ca după vârstă de 14 ani să mergem la control periodic o dată la şase luni.

Numai astfel putem surprinde cariile în faza incipientă şi orice alte modificări apărute pot fi identificate în faza iniţială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri