Concluzii. Copiii de la Buzău s-au îmbolnăvit de la apa cu care se spălau pe mâini la şcoală

Data publicării:
robinet apa getty

Simptomele cu care au ajuns, săptămâna trecută, la spital cei 18 copii ai Şcolii din Zoiţa, judeţul Buzău, i-au făcut pe inspectorii sanitar veterinari şi pe medici să creadă că este vorba de o toxiinfecţie alimentară provocată de iaurtul băut de elevi. Rezultatul probelor luate de epidemiologi a eliminat această ipoteză.

Dr. Carmen Scântei, medic şef epidemiologie la DSP Buzău: „În urma datelor de laborator obţinute susţinem un episod de gastro-enterocolită uşoară probabil generat de o contaminare cu bacterii coliforme a apei folosite doar în scop menajer din cadrul şcolii respective”.

Dr. Marijan Milea, director executiv al DSVSA Buzău: „Am recoltat probe de la şcoala respectivă din iaurtul găsit acolo şi toate probele au ieşit excelent, fără probleme de neconformităţi”.

Mai mult, anchetatorii au descoperit că sursa de apă a şcolii nu are autorizaţie DSP pentru consum. Instituţia folosea un foraj propriu.

Nicolae Nedelcu, primarul comunei Ziduri: „Există un foraj pentru grupurile sanitare și pentru chiuvete, dar de-a lungul anilor s-au făcut probe și n-a ieșit potabilă. Este notată apa ca fiind nepotabilă, copiii nu beau apă de acolo! Deocamdată noi nu am primit un punct de vedere oficial”.

George Sava, prefectul judeţului Buzău: „Am atenționat primăria comunei Ziduri, respectiv domnul primar și directorul școlii, să ia toate măsurile necesare şi legale pentru ca acea sursa de apă să fie utilizată de către copii în condiţii sanitar veterinare normale şi corecte”.

Săptămâna trecută, vineri, la doar o zi de la internare, toţi cei 18 copii au fost externaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri