Consultaţii private în spitale de stat

Data publicării:
spitale

Iniţiatorii noii reglementări, parlamentari din arcul guvernamental, susţin că măsura va aduce mai mulţi bani atât în buzunarul medicilor, cât şi în visteria spitalelor de stat.

Senatorii Opoziţiei acuză guvernul că urmăreşte mărirea salariilor din domeniul sanitar, dar nu din resurse proprii, ci din banii pacienţilor, dar şi că măsura va afecta mediul privat. Mai ales că doctorii nu vor mai avea voie să lucreze în paralel în clinicile particulare.

Am impresia că acest proiect de lege nu stimulează iniţiativa privată, ci o blochează. În plus, creem o concurenţă neloială pentru sistemul privat”, a declarat Marin Adrănel Cotescu, senator PNL.

Mai mult, liberalii s-au împotrivit proiectului şi pe motiv că cele două sisteme de sănătate, public şi privat, ar interfera. „Într-adevăr, trebuie mărite salariile, dar avem două sisteme care trebuie să lucreze, din punct de vedere al reglementărilor, separat. Să lucreze mai bine, să aibe sistemul public o finanţare care să-i permită să depăşească dificultăţile de azi, dar în niciun caz nu trebuie amestecate lucrurile. Lucrul amestecat, e o vorbă din bătrâni, nu a ieşit niciodată bine”, a spus Nicolae Vlad Popa, senator PNL.

Senatorii puterii susţin că vor primi bani în plus atât medicii, cât şi unităţile sanitare de stat. Fără norme de aplicare, nimeni nu ştie exact nici cât vor costa serviciile, nici câţi bani vor reveni doctorilor.

Am asistat la câteva intervenţii din categoria: la fotbal şi la sănătate se pricepe toată lumea. Şi la educaţie. Prin acest sistem se deschide poarta pentru unele servicii care nu sunt prevăzute în pachetul de bază, servicii pe care spitalul să le ofere la un preţ accesibil tuturor oamenilor”, a declarat Dorel Bodog, senator PSD.

Proiectul, votat în Senat cu 54 de voturi favorabile, 6 abţineri şi 24 împotrivă, prevede că furnizarea serviciilor se face la cererea expresă a pacientului, care poate cere, contracost, consultaţii, analize, tratament sau chiar operaţii. Proiectul va merge acum la dezbaterea Camerei Deputaţilor.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri