Copii crescuți cu hormoni. Tot mai mulți ajung prea devreme la pubertate

Data publicării:
copii obezi - 81113-Mediafax Foto-Elvira Gheorghita

Medicii spun că primul semnal care poate duce la apariţia pubertăţii precoce este creşterea rapidă în greutate, încă din primii ani de viaţă. În plus glandele mamare se dezvoltă mult mai repede atât la băieţi, cât şi la fete, iar problemele cu pilozitatea pot apărea încă de la vârsta de 6 ani.

Unele studii au descoperit că cei afectaţi de pubertate precoce prezintă mai frecvent probleme de comportament și se integrează mai greu social decât colegii de aceeași vârstă. Alţi cercetători au demonstrat că boala poate avea efecte toată viaţa. Potrivit unor studii, mulţi dintre copii diagnosticaţi cu pubertate precoce au avut probleme emoţionale când au devenit adulţi.

În ultimii ani, în jur de 600 de copii au fost diagnosticaţi cu această boală, de două ori mai mulţi decât în urmă cu un deceniu.

Semne ale bolii

Florin Purda are doi copii, unul de 5 ani și unul de 7. Tatăl spune că ambii au refuzat mâncarea gătită imediat ce au învăţat să vorbească. Copiii au înlocuit fructele cu preparatele fast-food.

„Nu mai voiau să mănânce ceva natural: o legumă, un fruct. Numai chipsuri, napolitane și tot felul de produse din astea de fast-food și de patiserie (...) Din cauza acestor produse iau în greutate și sunt mult mai dezvoltați ca și alți copii”, povestește Florin Purda.

Aşa încât, la doar cinci ani, cel mic are 40 de kilograme, faţă de 18 cât ar fi trebuit să aibă la vârsta lui, iar cel mare, 60, în loc de cel mult 22. Speriaţi, părinţii au cerut ajutorul medicilor. Aşa au aflat că organismul copiilor a fost dat peste cap de alimentaţia nesănătoasă, iar echilibrul hormonal s-a modificat. Acum, cei doi fraţi nu mai au voie să consume alimente bogate în hormoni, coloranți și aditivi.

Apare acest decalaj (de greutate - n.n.) însoțit de o alimentație industrială, hipercalorică, ce devansează foarte mult lipsa de activitate fizică a copilului modern”, explică dr. diabetolog Amorin Popa.

Creşterea rapidă în greutate a copiilor este unul dintre principalele semne ale bolii, spun medicii.

„Vorbim de pubertatea precoce dacă apar semnele pubertății înainte de 8 ani la fete și înainte de 9 ani la băieți”, precizează medicul pediatru Ladislau Ritli.

Pubertatea precoce poate declanşa boli grave

Sunt implicate atât cauze tumorale, cauze traumatice, de asemenea pot fi implicate unele anomalii la nivelul ovarelor sau glandelor suprarenale, mai există sindroame genetice care pot să ducă la această patologie, dar să nu uităm că a crescut tot mai mult prevalența obezității în rândul copiilor”, spune medicul endocrinolog Alina Zdrehuș.

„În condițiile în care glandele care secretă hormonii nu merg în ritmul lor obișnuit, uterul, ovarele, trompele (...) nu vor mai avea o evoluție favorabilă”, avertizează și Doru Crăiuț, medic ginecolog.

Studiile arată că pubertatea precoce apare de cinci ori mai des la fete decât la băieţi. Specialiştii au stabilit că în unele cazuri, din cauza alimentaţiei şi stilului de viaţă, pubertatea poate apărea şi la copii mai mici de 6 ani.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri