Copiii nevaccinați ar putea fi chemați la imunizare

Data publicării:
VACCIN HPV NEFACUT GETTY

Autorităţile iau măsuri după confirmarea a două cazuri de poliomielită la graniţa Ucrainei cu România. Direcţiile de Sănătate Publică monitorizează apele reziduale, iar medicii de familiei numără persoanele nevaccinate.

„Dacă există un număr prea mare de copii care nu au fost vaccinaţi, se poate trece la o campanie de catch up, adică acei copii care nu au fost vaccinaţi să fie vaccinaţi exclusiv pentru polio”, spune conf. univ. dr. Alexandru Rafila, consilier al Ministrului Sănătăţii.

Teoretic, spun specialiştii, riscul unei epidemii de poliomielită este redus, fiind vorba despre un virus localizat, nu de origine sălbatică.

Totuşi, tocmai mutaţiile şi numărul redus de imunizări din nordul ţării au pus autorităţile în alertă. În Suceava şi Neamţ peste 20 la sută dintre copii nu au fost vaccinaţi. La polul opus se află Dolj, unde au fost imunizaţi peste 95 la sută.

Nu este singura problemă discutată de specialiştii în boli infecţioase în aceste zile. Ministrul Sănătăţii din Ungaria estimează că 2 la sută dintre imigranţi pot aduce o boală cu risc epidemiologic. Aşa că vrea să împună vaccinarea lor.

Autoritatea de Sănătate Publică face un control medical, face supravegherea lor pe o perioadă. Este de circa trei săptămâni. Primul lucru se face partea de testare, dacă există probleme, trecem la vaccinare”, a declarat prof. dr. Adrian Steinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.

În acest context, medicii români spun că trebuie adoptată rapid legea vaccinării. Proiectul prevede interdicţia de a profesa pentru medicii şi asistenţii medicali care duc o politică antivaccinare.

Ne punem problema, împreună cu organismele profesionale, să discutăm despre dreptul de liberă practică. Vor exista comisii tehnice care să judece fiecare caz în parte”, a spus conf. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Vaccinarea, fiind o normă socială, se impune, din punctul meu de vedere, ca o activitate de siguranţă naţională”, este de părere Valeria Herdea, medic de familie.

Dacă va fi pusă în dezbatere publică în această săptămână, legea care îi obligă pe părinţi să îşi vaccineze copiii va intra în vigoare la începutul lunii octombrie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri