Criză de donatori de sânge. Medicii avertizează că nu vor mai putea opera decât urgenţele maxime

Data publicării:
sange

Spitalul Universitar din Bucureşti resimte din plin lipsa donatorilor de sânge. Capacitatea centrului e de 20 de recoltări pe zi, dar această cifră nu a mai fost atinsă din perioada în care oamenii stătateau la coadă, ca să doneze sânge pentru răniţii din Colectiv.

Horia Bumbea, coordonatorul Centrului de Transfuzii, Spitalul Universitar: „S-au prezentat doi donatori. Ieri au fost trei donatori. O scadere drastică faţă de săptămâna trecută, înainte de anul nou când am avut şansa să avem 6,7 donatori pe zi”.

La fel se întâmplă şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde ajung cazuri grave din toată ţara.

Florentina Duica, biolog: „De la începutul anului am avut una, două prezentări pe zi. Astazi au fost 9 prezentari din care am recoltat doar doi pentru ca nu s-au încadrat. +00.28 La spitalul de urgen?a este nevoie în permanenta de sânge.

Dacă lucrurile vor continua în acelaşi ritm, medicii spun că vor fi nevoiţi să amâne unele intervenţii chirurgicale.

Horia Bumbea, coordonatorul Centrului de Transfuzii, Spitalul Universitar: „Este dificil. Bineînţeles că trebuie să asigurăm în primul rând urgenţele şi eventual anumite operaţii programate trebuie reprogramate”.

Majoritatea donatorilor din ultima perioadă sunt rude sau prieteni ai pacienţilor care urmează să intre în sala de operaţie. Doar că mulţi nu îndeplinesc toate criteriile pentru a dona sânge.

Ion Dumitru medic, Centrul de Transfuzii, Spitalul Universitar: „Să nu aibă răceală, febră sau tuse în ultimele 14 zile, fără tratament medicamentos. Să nu aibă probleme de sănătate cronice gen de inimă, de ficat, de stomac sau vreo problemă infecţioasă sau de expunere infecţioasă”.

Unităţile sanitare din Capitală unde se poate dona sânge sunt Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Fundeni şi Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri