Criza de sânge amână operaţiile în Constanţa

Data publicării:
115577720

Probleme au fost la toate grupele de sânge, însă cea mai mare lipsă s-a resimţit la grupa 0. Centrul de transfuzii a trimis o maşină care a adus 40 de pungi cu sânge de la peste 200 de kilometri distanţă.

„Luni a fost aşa o situaţie la limită ca şi disponibil pe grupa 0 pozitiv, cea mai frecventă în populaţie. Cu ajutorul colegelor din judeţele Tulcea şi Galaţi care ne-au dat un număr mic de pungi, câte au putut, am depăşit acest moment”, a spus doctor Alina Dobrotă, şeful Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa.

Trei intervenţii chirurgicale pentru afecţiuni digestive cronice au fost amânate luna trecută din cauză că rezervele nu au fost suficiente.

„Au fost câteva amânate din cauza grupelor de sânge deosebite mai rare şi e posibil ca azi-mâine să nu ai de exemplu grupa B”, a afirmat şi doctorul Marius Avram, directorul medical al SCJU.

Medicii spun că în luna august a fost cel mai mare deficit de sânge din acest an, din cauză că donatorii obişnuiţi fie şi-au luat concedii, fie nu au mai mers până la Centrul de Transfuzii din cauza caniculei. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa are nevoie de cel puţin 50 de donatori într-o singură zi.

Mulţi dintre cei care donează spun că vin atunci când sunt presaţi de situaţie, în special când apropiaţii au nevoie urgentă de sânge.

„Am venit pentru o persoană, pentru o fată pe care o cunoaştem şi pe care vrem să o ajutăm pentru că este în stare foarte gravă”, spune o donatoare.

„Vreau să ajut o prietenă, că are un nepoţel şi vreau să îl ajut cu donarea”, spune o altă donatoare.

Dacă în luna iulie peste 1.000 de persoane au donat, în august doar 800 de oameni au trecut pragul Centrului de Transfuzii din Constanţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri