Cum afectează programul de muncă în ture calitatea somnului, numărul de kilograme și viața socială

Data publicării:
munca-in-ture

Organismul nostru funcționează după ciclul noapte-întuneric-somn. Medicii l-au numit ritm circadian. Când nu mai respectăm orele de somn, organismul reacționează în mod negativ. Iar acest lucru se întâmplă mai ales în cazul persoanelor care lucrează în schimburi. Primele efecte asupra sănătății se văd cu ochiul liber:

Ramona Apostol, medic primar de medicina muncii: Insomnia, starea de nervozitate, până la modificări de caracter de tip depresiv în cazul persoanelor introvertite sau chiar de tip agresiv în cazul celor extrovertiți.

Nu doar somnul este afectat, ci și mesele. Astfel, se instalează mai ușor problemele digestive.

Ramona Apostol, medic primar de medicina muncii: Acestea de cele mai multe ori reprezintă o combinație de simptome gastrice și de tip intestinal. Există studii care susțin o creștere a cazurilor de ulcer peptic la pacienții tineri care după ce lucrează un număr de 4-5 ani în schimburi încep să aibă astfel de probleme.

De aceea medicii recomandă ca masa principală să fie luată în timpul programului de lucru, iar înainte de somn este indicată o gustare ușoară. Multe dintre persoanele care lucrează în schimburi se pot confrunta și cu sindromul metabolic, adică exces ponderal, tensiune și glicemie crescută. Cum pot fi prevenite aceste efecte?

Ramona Apostol, medic primar de medicina muncii: Există studii care spun că exercițiile fizice practicate regulat îmbunătățesc calitatea somnului și ajung chiar să reducă simptomele osteoarticulare resimțite de un angajat care iese din tura de noapte.

Așadar, nu doar persoanele care lucrează în schimburi trebuie să țină cont de aceste recomandări, ci și cei cu program de noapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri