DE LA ANUL. Contribuțiile la sănătate ar putea crește de la 5% la 6 - 7 %

Data publicării:
18 2011contributiisanatate-34097

Ministrul Sănătăţii susţine că la Lege a Sănătăţii se lucrează intens. „Au fost discuții pe ea în săptămâna care a trecut cu reprezentanții UE, cu experți care au fost pe aici și care au avut discuții cu cei care au lucrat pe aceasta lege, inclusiv cu Vasile Cepoi”, spune Raed Arafat, ministru Sănătății.

În urma discuţiilor cu experţii în domeniu, proiectul de lege va mai suferi unele modificări. Raed Arafat a contrazis astfel declaraţia făcută de preşedintele ţării, care acuza că Legea Sănătăţii este plimbată prin sertarele ministerului.

Noua lege ar putea intra în dezbaterea viitorului Parlament în luna februarie. Raed Arafat s-a declarat nemulţumit de bugetul Ministerului pe 2013. Ca surse de finanţare, ministrul nu exclude posibilitatea majorării contribuţia pentru sănătate, de la 5% cât este acum, la 6-7 la sută, cum era înainte.

Soluții pentru reducerea fraudelor de la licitațiile din sănătate

Ministrul Raed Arafat vrea să schimbe sistemul de achiziţii şi va prezenta guvernului o hotărâre prin care licitaţiile să fie făcute doar de Minister, şi nu de fiecare spital în parte, cum se întâmplă acum.

Soluţia propusă ar urma să reducă fraudele şi cheltuielile exagerate din sistemul medical românesc. Din cauza lipsei de concurenţă între firmele care licitează, unele spitale ajung să plătească şi preţuri duble pentru aceeaşi aparatură.

„Ideea este de a transforma achizițiile care se fac acum în fiecare județ și în fiecare spital separat. Asta ar schimba două chestii: nu va mai fi nevoie să se repete licitațiile la perioade scurte, iar concurența va obliga firmele să vină prețuri mai mici. Este un dezavantaj dacă se ajunge la contestații, pentru că poate să îți blocheze o licitație națională, dar asta, din păcate se întâmplă și la licitațiile locale”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri