Diabeticii, trimişi la medicul de familie

Data publicării:
spital-1

Cei 200 de specialişti din ţară au în grijă un milion de pacienţi. În România sunt diagnosticaţi aproape un milion de diabetici, iar alţi 500.000 de oameni nu ştiu că suferă de această boală.

Cifrele ne plasează pe locul al II-lea în Europa, după Turcia. Iar medicii sunt prea puţini. Unui specialist român îi revin 6.000 de pacienţi, de două ori mai mulţi decât media europeană. „Este criză de medici diabetologi, unii au plecat în străinătate. Am avut multe cazuri care au venit în hipoglicemie de către medici care nu au avut voie să prescrie”, a declarat Constantin Ionescu-Târgovişte, membru al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Un ordin dat acum şapte ani îi obligă pe bolnavi să vină trimestrial la control, pentru evaluare şi prescrierea tratamentului. Cu 50 de mii de cazuri noi anual, decizia creează cozi interminabile. „Aceste medicamente se iau încontinuu, o dată la 3, 4 luni, şi sunt persoane care stau la distanţă de centrele cu specialişti. În 30 de ani de când sufăr de diabet am stat destul de mult la coadă”, a spus Stelian Pantazescu, pacient.

Ministerul Sănătăţii vrea acum să schimbe regulile. Potrivit unui nou proiect, doctorii de familie şi cei de medicină internă ar putea da şi ei reţete, în baza unei scrisori medicale pe care pacientul o primeşte de la specialist. Dar există riscul că unii pacienţi să ia doar reţeta, fără să mai meargă la control. „Pacientul acela este pierdut. Medicul de familie nu are timp să îl evalueze cum îl evaluăm noi. Măcar la şase luni să vină la un control la medicul specialist”, a declarat Simona Carniciu, medic diabetolog.

„O să ţinem cont de ce spune comisia”, promite Alin Ţucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Prevederile ar putea fi aplicate cel mai devreme la sfârşitul lunii august.

Singurii pacienţi care vor fi nevoiţi să respecte regula reţetei prescrise exclusiv de specialist sunt cei dependenţi de insulină. 150.000 de bolnavi depind astfel de 200 de specialişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri