Diabetul, tratat cu insulina "inteligentă" - studii

Data publicării:
diabet

 

În locul testelor sangvine repetitive şi al injecţiilor de-a lungul zilei pentru a ţine sub control nivelul de zahăr din sânge, o singură doză de insulină "inteligentă" va circula prin organism şi se va activa când este nevoie. Studiile pe animale arată că tehnologia este funcţională, cel puţin în cazul şoarecilor.

Oamenii de ştiinţă plănuiesc să înceapă testele pe pacienţi umani, potrivit revistei ştiinţifice PNAS, scrie Mediafax.

Experţii avertizează însă că va fi nevoie de ani de testare înainte ca tratamentul să devină o realitate pentru pacienţi.

Persoanele care suferă de diabet de tip I, care fie nu produc, fie nu pot utiliza propria insulină din organism, depind de injecţii cu insulină pentru a-şi menţine starea de sănătate normală. Fără aceste injecţii, nivelul de zahăr din sânge poate atinge niveluri foarte ridicate.

Însă injectarea de insulină poate duce la scăderea periculoasă a nivelului de zahăr din sânge, astfel că persoanele cu diabet de tip I trebuie să îşi verifice în mod regulat glicemia, pentru a se asigura că se află în parametri normali.

Experţii în diabet caută de foarte mult timp moduri de a uşura controlarea glicemiei şi de a o face mai accesibilă pacienţilor, iar aici intervine insulina "inteligentă".

Cercetătorii dezvoltă câteva tipuri diferite de insulină "inteligentă", dar toate sunt realizate în aşa fel încât să se activeze când nivelul glicemiei este prea ridicat şi să se dezactiveze când revine la normal.

Doctorul Danny Chou de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) testează o astfel de insulină inteligentă pe care a dezvoltat-o în laborator alături de colegii săi. Este vorba despre o versiune modificată chimic a insulinei obişnuite, cu timp lung de acţiune.

Diabetul poate fi de două feluri: de tip I şi de tip II. În cazul diabetului de tip I, care reprezintă circa 10% din toate cazurile de diabet, sistemul imunitar al organismului distruge celulele care produc insulină. Diabetul de tip II apare atunci când organismul fie nu produce destulă insulină, fie celulele nu reacţionează la ea.

Tratamentul cu insulină este necesar întotdeauna în cazul diabetului de tip I, în timp ce persoanele cu diabet de tip II îşi pot controla nivelul glicemiei printr-o dietă sănătoasă, un program de exerciţii şi monitorizarea nivelului de zahăr din sânge.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri