Diagnostic și tratament în sarcoidoză

Data publicării:
1502sarcoidoza-49646

Medicul primar pneumolog Veronica Șurlea a explicat, la Digimatinal, cum poate fi prevenită boala și cine este predispus la această afecțiune.

„Sarcoidoza reprezintă un răspuns anormal al organismului la contactul cu diferiți agenți patogeni. Din păcate, nici până astăzi nu se cunoaște foarte exact etiologia acestei boli, care a fost numită o boală tăcută, care evoluează în timp, care poate fi descoperiră întâplător, la un examen radiologic obișnuit, sau atunci când debutează acut. Reacția inflamatorie care constă în formarea unor mase de celule poate avea localizare oriunde în organism, însă cel mai frecvent poate fi întâlnită la nivelul plămânilor”, a precizat medicul Veronica Șurlea.

Pentru diagnosticarea sarcoidozei este necesară, în primul rând analiza histopatologică a țesuturilor afectate, dar și prezența unor radiografii care să certifice existența nodulilor.

În ciuda evoluției clinice bune a sarcoidozei, la unii pacienți apar sechele și chiar complicații, însă mortalitatea acestei boli este foarte mică. „Sarcoidoza nu are consecințe dezastruoase asupra stării de sănătate, dovadă că ea nu se tratează, ci este pusă sub observație. Se tratează numai complicațiile care derivă din localizarea acestor formațiuni granulomatoase. De obicei, afecțiunea apare și dispare, mai rar se întâlnesc cazurile cronice”, a mai spus medicul Veronica Șurlea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri