DIETĂ. Proteine animale sau proteine vegetale?

Data publicării:
CIUPERCI CU BRANZA

Proteinele sunt esenţiale, pentru că intră în componența muşchilor, în componența ţesuturilor, sunt extrem de importante pentru creştere şi dezvoltare normală. În momentul în care nu mâncăm suficiente proteine, apare malnutriţia protein-calorică, care este extrem de gravă şi în stadii avansate poate duce chiar la deces”, explică Andreea Dragomir, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Elementele de bază care constituie proteinele şi dau calitatea acestora sunt aminoacizii. Aceştia sunt în număr de 20, iar nouă dintre ei sunt esenţiali. Adică organismul nu îi poate produce. De aceea, trebuie să îi procuram din alimentaţie.

În proteinele de origine vegetală, ei nu se găsesc în aceleaşi proporţii. Aşa că nu spun că vegetarienii nu pot avea un aport proteic aşa cum trebuie, însă trebuie să aibă foarte mare grijă şi să îşi dozeze sursele de proteine în aşa fel încât să reușească să îşi asigure aceşti aminoacizi până la urmă esenţiali pentru organismul nostru”, spune dr. Andreea Dragomir.

Pe de altă parte, proteina din soia este o proteină care se apropie foarte mult de valoarea proteinelor animale, din carne sau ou, are tot spectrul de aminoacizi şi este baza alimentaţiei pentru multe populaţii care îşi asigură proteina din această plantă. La fel mazărea, fasolea, lintea, ciupercile sunt surse bune de proteine. Ideal este să le combinăm între ele, în felul acesta ne putem asigura tot spectrul de amionoacizi”, recomandă dr. Şerban Damian, medic nutriţionist.

O sută de grame de piept de pui conţin aproximativ 20 de g de proteine, în timp ce în aceeaşi cantitate de mazăre se află doar 10 grame. Cea mai bună sursă de proteină rămâne însă oul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri