Diferența dintre alergie și intoleranța alimentară

Data publicării:
mancare gunoi

Nu există cifre exacte, dar se pare ca 20% dintre copii suferă de intoleranțe alimentare și 5 % dintre adulți. Atenție, intoleranța este diferită de alergia la alimente!

O alergie este o reacție exagerată a sistemului imunitar. Simptomele alergice apar de obicei în termen de câteva minute până la două ore după expunerea la alergen.Intoleranţa alimentară presupune o reacţie de respingere a organismului faţă de anumite alimente, pe care nu le poate digera şi asimila în mod corespunzător.

Reacțiile de intoleranță pot să apară după 8 ore și până la 72 de ore după consumul de alimente sau aditivi, deci sunt mult mai dificil de identificat decât alergiile alimentare.Simptomele pot fi foarte diverse: migrene, problemele pielii, ale tranzitului intestinal, oboseala, insomnii, nu reusesti sa slabesti sau sa te ingrasi, raceli frecvente

„Simptomele unei intoleranțe alimentare nu sunt specifice, nu ne duce imediat cu gândul la intoleranță. Pe primul plan stau tulburările digestive, dureri abdominale, modificări de tranzit intestinal cu tendințe la diaree, balonare, flatulență, cefalee, mai ales de tip migrenoid, pe care puțină lume o pune in legătură cu o intoleranță alimentară. De asemenea pot să apară și erupții cutanate.”

„Atât intoleranța cât și alergia fac parte dintr-un grup mai mare de afecțiuni, numite hipersensibilități la alimente. Acestea se împart practic in două mari categorii, unele mediate de sistemul imun si acestea dau reacții la foarte scurt timp de la ingestia alimentelor. Altele care nu sunt mediate de sistemul imun, sunt datorate unor deficite inzimatice sau secreții inadecvate de substanțe necesare metabolizării, si acestea din urmă sunt practic intoleranțele alimentare, primele fiind alergiile. De aceea mai ușor te duce gândul că este vorba de o alergie alimentară la anumite simptome, deoarece acestea apar într-un timp foarte scurt de la ingestie, sau chiar de la contactul oral cu un anume produs. La intoleranță trece un timp care poate fi și până la 48 de ore sau chiar mai mult.”

„Cele mai des intâlnite sunt intoleranța la lactoza, care se găsește in lapte, și care este datorată unui deficit de enzimă necesară desfacerii lactozei in cele două molecule care ulterior să fie absorbite și folosite de organism. Vorbim după aceea de intoleranța la gluten, la fructoză si intoleranța la o serie de alimente, care conțin anumite substanțe ce declansează în organism anumite reacții. Este vorba de așa numita histanimă, care poate fi găsita ca atare, în anumite alimente, sau alimentele odată ajunse în tubul digestiv, pot determina, după ce sunt absorbite, niste reacții de hipersecreție a acestei substanțe care are manifestări nedorite la nivelul organismului.”

„Până la tratament, vorbim de capacitatea de a le descoperi. Asta poate să dureze, pentru ca cel mai adesea se folosește așa numita metodă diagnostică in trei timp. Primul timp fiind acela să ne gândim că există posibilitatea unei intoleranțe alimentare. În momentul în care persoana respectivă ajunge la medic cu o simptomatologie digestivă, nu ne gândim neapărat că este vorba de o intoleranță. O discuție amănunțită cu persoana ne poate duce la gândul că este vorba de o intoleranță . După care trebuie să avem convingerea că este vorba de o intoleranță. Dacă ar fi să respectăm toți timpii diagnostici, asta ar însemna că persoana respectivă să își țină un așa zis jurnal alimentar, în care timp de 6-8 săptămâni, să iși noteze ce mănâncă, și să facă conexiunea cu starea sa de sănătate.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...