Donatori de celule stem. Din cauza dotărilor din spitale, în România doar unul din patru bolnavi ajunge la operaţie

Data publicării:
GettyImages-148300995

Primul transplant de celule stem cu un donator din registrul mondial s-a făcut în România în urmă cu doi ani. De atunci, alţi 70 de români cu leucemie şi anemie au avut această şansă. Din păcate, doar două treimi dintre aceştia au supravieţuit intervenţiei. Acum, 20 de pacienţi aşteaptă vestea că undeva în lume a fost găsit cineva compatibil. Printre ei este şi Annes, în vârstă de 11 ani.

„Casă, spital, casă, adică spitalul a devenit a doua casă. Am nevoie de un transplant, care o să urmeze, cred”, spune Annes Iacobescu.

Încă din prima săptămână am fost anuntaţi că s-au găsit doi donatori, unul din Germania şi unul din România. Am continuat procedura cu cel din România, am fost asiguraţi că este în regulă, dar pe ultima sută de metri s-a răzgândit”, spune Sorin Iacobescu, tatăl lui Annes.

În acest an, aproape 7.000 de români s-au înscris în registru. Donatorii fac analize de sânge, participă la teste de compatibilitate, urmate de prelevarea celulelor din sânge sau din măduva osoasă. Cu o incidenţă a leucemiei estimată la 600 de cazuri, în România doar unul din cinci pacienţi ajunge să fie operat.

„Doar trei din cele şase centre de transplant au îndeplinit standardele de a efectua proceduri. Sunt foarte costisitoare sau nu avem capacitate”, explică Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului General al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).

„Avem 20, 25 de paturi destinate transplantului cu celule stem hematopoietice, ceea ce înseamnă foarte puţin”, spune Dan Coliţă, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Fundeni.

Inaugurat în aprilie, centrul de transplant de la Spitalul Universitar din Bucureşti este nefuncţional. Obţinerea avizelor şi pregătirea personalului mai durează un an.

„În măsura în care există necesitatea şi în măsura în care există şi expertiza, noi am aprobat schimbarea de structură pentru inaugurarea unui centru la Spitalul Universitar”, spune Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Luna aceasta, în Bucureşti şi în alte opt oraşe din ţară, vor fi amplasate corturi unde voluntarii se pot înscrie în Registrul Naţional pentru donarea de celule stem.

20% dintre transplanturile efectuate în lume se fac cu celule stem din măduvă osoasă, care pot ajuta la vindecarea a peste 70 de boli grave ale sângelui.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri