Durerile dentare vor putea fi tratate gratuit la Urgență

Data publicării:
consultatie dentist - 3798476-AFP Mediafax Foto-JOHN MOORE

În 2013, statul a tăiat complet finanţarea pentru stomatologie. Din luna februarie, unele serviciile dentare vor fi gratuite.

La camerele de gardă ale spitalelor de urgență vor fi înființate și cabinete stomatologice. Astfel, dacă avem o urgență în miez de noapte nu mai trebuie să căutam un cabinet privat deschis non-stop. Consultația și tratamentul de urgență vor fi gratuite.

De anul viitor şi copiii vor beneficia de servicii dentare gratuite. În cazul lor, statul va asigura sigilarea cariilor. De asemenea, persoanele trecute de 65 de ani vor avea gratuit, o dată la cinci ani, o proteză dentară.

Statul se angajează să acorde mai multă atenţie şi femeilor însărcinate. La medicul de familie, fiecare viitoare mămică va avea asigurate opt vizite de-a lungul sarcinii, dar va avea acces şi la consultaţii, investigaţii şi trimiteri la medicul specialist în obstetrică-ginecologie.

Consultaţiile pentru o gravidă:

prima vizită: 6-12 săptămâni

a doua vizită: 16 săptămâni

a 3-a vizită: 24 de săptămâni

a 4-a vizită: 28 de săptămâni

a 5-a vizită: 32 de săptămâni

a 6-a vizită: 36 de săptămâni

a 7-a vizită: 38 de săptămâni

a 8-a vizită: 40 de săptămâni

Toate aceste măsuri sunt cuprinse în noul pachet de servicii medicale, elaborat de Ministerul Sănătăţii.

„Pachetul de bază îi spune fiecăruia ce pași trebuie să facă. Și îi arată că e mult mai ușor să meargă pentru anumite simptome, servicii medicale la medicul de familie sau de ambulator decât să se ducă la spital”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.

Prin acest pachet de servicii, autorităţile vor să reducă numărul internărilor şi să încurajeze consultaţiile la medicul de familie şi la medicul din policlinică.

Dar există şi restricţii. Un pacient va beneficia de un număr limitat de consultaţii, iar doctorii nu vor mai putea prescrie toate investigaţiile pe care le doresc.

Noul pachet de servicii va intra în vigoare în februarie 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri