Fără urgențe stomatologice gratis. Cabinetul din București finanțat de Ministerul Sănătății a fost desființat

Data publicării:
stomato

Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti. Aici funcţiona singurul cabinet stomatologic dintr-o unitate sanitară de urgenţă din Capitală.

Acum, în locul unde era cabinetul este şantier. Totul a pornit de la vizita pe neaşteptate a ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de altfel medic dentist, şi a serceratrului de stat Raed Arafat. Ei au constatat că unitatea de primiri urgenţe funcţionează într-un spaţiu impropriu şi au cerut reorganizarea departamentelor. Numai că stomatologia nu şi-a mai găsit loc în noua structură, iar conducerea spitalului a decis desfiinţarea secţiei.

„În cursul anului 2013 s-au prezentat la cabinetul de stomatologie din cadrul UPU 970 de pacienţi, iar media de pacient, pe medic, pe lună a fost de 8,9 pacienţi. Pacienţii merg direct la Clinica de Stomatologie din Plevnei, unde se asigură urgenţe stomatologice. Urgența înseamnă gratuitate”, a spus Gheorghiţa Aron, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Sf. Ioan.

O vizită la Spitalul de Stomatologie din Calea Plevnei a jurnaliștilor Digi24 arată că, de fapt, nimic nu mai este gratis în România.

„Eu am o durere de dinţi de câteva zile, am luat medicamente şi nu mi-a trecut şi acum parcă, aşa, pulsează”, pretinde reporterul Digi24.

Acestea sunt, de fapt, simptomele unei afecţiuni grave, o urgenţă medicală pentru care tratamentul ar trebui să fie gratis.

„Mă costă ceva?”, întreabă reporterul.

„Costă. Nimic nu mai este gratis. Oricum şi radiografia vă costă. Totul vă costă”, i se răspunde.

Un ordin din 2008 al Ministerului Sănătăţii prevede că 10 afecţiuni dentare sunt considerate urgenţe şi ar trebui tratate gratuit, indiferent dacă pacientul este asigurat sau nu.

Ba mai mult, acelaşi ordin prevede ca la nivelul camerei de gardă din fiecare spital judeţean de urgenţă ar trebui să existe un cabinet de stomatologie, finanţat de la bugetul Ministerului.

Dar acest lucru nu se întâmplă în toată ţara. La Bacău însă cabinetul are din ce in ce mai multi pacienti.

„În medie, se prezintă 30 de pacienţi pe zi, adresabilitatea în weekend fiind mult mai mare”, a declarat Geanina Pricopie, directorul medical al Spitalului Judeţean Bacău .

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, medic dentist, nu a răspuns la întrebările transmise de Digi24, în legătură cu inchiderea cabinetului de la Spitalul Sf. Ioan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri